Zorg ook in 2018 goed voor je ogen

Je ogen zijn een waardevol bezit. Goed kunnen zien is niet alleen belangrijk, maar ook iets wat we als vanzelfsprekend nemen. Tachtig procent van oogaandoeningen zijn te voorkomen als ze zijn vastgesteld in een vroeg stadium. Goed voor je ogen zorgen is dus belangrijk. Onderzoek toont aan dat weinig mensen regelmatig hun ogen laten nakijken.

Oogcontrole

Zelfs als je zicht op het moment nog ongehinderd is, is het regelmatig laten onderzoeken van je ogen geen overbodige luxe. Veelvoorkomende oogaandoeningen als glaucoom (letsel aan de oogzenuw) geven geen vroege waarschuwingssignalen. Hierdoor kunnen je ogen achteruitgaan zonder dat je het door hebt. Ook astigmatisme (een cilinderafwijking aan het oog) is een veelvoorkomende afwijking van het gezichtsvermogen. Deze afwijking kan gecorrigeerd worden met behulp van torische lenzen. Kortom, laat regelmatig een oogcontrole doen.

Computerscherm

We zitten vaak een groot gedeelte van de dag naar een computer – of ander digitaal scherm – te staren. Dit beschadigt de ogen niet, maar ze worden wel vermoeid en droog. Als we achter onze laptop zitten knipperen we minder vaak met onze ogen. Hierdoor verminderen we het bevochtigen van onze ogen soms tot de helft. Kijk dus regelmatig even weg. Daarnaast is het belangrijk dat je computerscherm vijftig tot zeventig centimeter van je af staat.

Zonnebril

UV-straling is net zo schadelijk voor je ogen als voor je huid. Het effect stapelt zich op en kan leiden tot problemen zoals staar, brandwonden op het hoornvlies en zelfs kanker in het ooglid. Een zonnebril kan helpen dit te voorkomen. Let op dat je een zonnebril aanschaft die bescherming biedt tegen UVA en UVB straling. Zelfs met een zonnebril op blijft het echter onverstandig om direct naar de zon te kijken.

Contactlenzen

Draag je contactlenzen? Een goede hygiëne is in dat geval belangrijk. Was je handen voor je aan de lenzen of je ogen komt en gebruik alleen geschikte reinigingsmiddelen. Heb je een flexibele levensstijl en/of gevoelige ogen? Dan zijn weeklenzen wellicht een optie. Deze kan je een week permanent dragen. Ga voordat je deze keuze maakt eerst even langs de optometrist, zodat je zeker weet dat je de beste optie voor je ogen kiest.

Veiligheidsbril

Bijna de helft van de ongelukken aan de ogen gebeuren thuis. Daarom is het van groot belang om een veiligheidsbril te dragen tijdens het klussen. Zeker als de kans bestaat dat puin gaat rondvliegen of gevaarlijke stoffen kunnen spetteren. Ook bij sporten komen oogblessures veelvuldig voor, zoals bij honkbal en basketbal. Een speciale sportbril kan dan uitkomst bieden.

Bron: Eyelens

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen