Met deze tips voorkom je schimmel in je badkamer

Array

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend verschijnsel waar niemand op zit te wachten. Schimmels veroorzaken lelijke plekken op de muur en zijn te herkennen aan zwarte puntjes op sauswerk of op kitranden en voegen. Ze zijn dol op vochtige en warme plekken, dus de badkamer is bij uitstek een favoriete plek. Voorkomen is beter dan genezen.

In de badkamer wordt er tijdens het douchen of baden veel waterdamp geproduceerd. Bij te weinig ventilatie zal vocht zich op ieder oppervlak condenseren. Dit is vooral het geval bij materialen met een koud oppervlak, zoals spiegels, ramen, plafonds en tegels. Wanneer een dergelijk oppervlak langere tijd vochtig blijft, is schimmelvorming een mogelijk gevolg.

 

Zwarte schimmels

Schimmels zijn er in verschillende soorten en maten. Een vrij bekende zijn de zwarte schimmels, die net als alle schimmels potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er extra gevoelig voor.

Een raam openzetten is vaak niet voldoende. Daarbij is niet elke badkamer voorzien van een raam. Om het begin van schimmelvorming te voorkomen, moet vocht zo snel mogelijk worden afgevoerd. De meest eenvoudige manier om een badkamer goed te ventileren, is door gebruik te maken van een badkamerventilator. Ze zijn makkelijk te plaatsen en voor iedere badkamer is er wel een geschikte ventilator te vinden.

Luchtvochtigheidsgraad meten

 Verder is het belangrijk dat je meet of je badkamer inderdaad te vochtig is. Het handigst is door de luchtvochtigheidsgraad te meten met een hygrometer. Hiermee signaleer je tijdig dat de badkamer te vochtig is, waardoor je niet hoeft af te gaan op een vieze, muffe lucht of zelfs schimmel op de muren. Het is aan te raden om in de winter een luchtvochtigheid tussen de 30 en 55 procent te hebben en in de zomer tussen de 30 en 80 procent.

Warmte in de badkamer

Verwarming met radiatoren is één van de meest gebruikte methoden om een badkamer te verwarmen. Het grootste voordeel van radiatoren is dat je badkamer relatief snel warm is, zoals met een elektrische radiator. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat de badkamer in de ochtend fijn op temperatuur is en de rest van de dag niet te warm is. Hierdoor is je badkamer een minder grote broedplaats voor schimmels.

Tenslotte is er altijd nog altijd grootmoeders tip tegen schimmel: pak een spons met pure chloor en wrijf dit op de schimmel. Was de chloor er niet af, maar laat het zitten. De schimmel verdwijnt vrijwel direct. Vergeet niet je plastic handschoenen aan te trekken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen