De invloed van leefstijlfactoren op de gezondheid van kinderen met cerebrale parese (CP)

Array

Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht start met een driejarig innovatieproject waarin wordt onderzocht op welke wijze voeding, slaap en fysieke activiteit bijdragen aan de gezondheid en het welbevinden van kinderen met cerebrale parese (CP). CP ontstaat door een hersenbeschadiging rond de geboorte of een aanlegstoornis van de hersenen en is de belangrijkste oorzaak van fysieke beperkingen bij kinderen. Het komt voor bij ongeveer één op de 400 baby’s in Nederland. Het project wordt gesubsidieerd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en staat onder leiding van dr. Olaf Verschuren en Raquel Hulst, onderzoekers bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.

Minder klachten door leefstijlaanpassingen

 Bij volwassenen met CP zien we een verhoogde kans op leefstijl gerelateerde chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten, en osteoporose. Door op jonge leeftijd preventief te starten met aandacht voor de fysieke activiteit, voeding en slaap is de verwachting dat de gezondheid en kwaliteit van leven op de lange termijn, maar ook op de korte termijn, wordt verbeterd. De groep die betrokken is bij dit project, bestaat uit ouders, therapeuten en artsen (neonatologen en kinderrevalidatieartsen) van UMC Utrecht (locatie WKZ) en De Hoogstraat Revalidatie, aangevuld met professionals van Slaapcentrum Kempenhaeghe en Nutricia Research. Het project start met het samenstellen van een geschikte ‘meetset’. Het gaat daarbij om een – voor ouders – haalbare manier om gedurende langere periode bij te houden wat zijn/haar kind eet, welke fysieke activiteiten zijn ondernomen en hoe de kwaliteit van slaap is.

 

Samenwerking met ouders

De BOSK, patiëntenvereniging voor mensen met CP, speelt een grote rol in het onderzoek. Zij signaleren de vele vragen die zij van ouders van kinderen met CP ontvangen over slaap, voeding en andere gevolgen van deze aandoening. Met de ontwikkeling van dit innovatieve zorgpad wordt de kans op leefstijl gerelateerde chronische aandoeningen verminderd door slaap-, voedings- en activiteitspatronen van kinderen met CP in kaart te brengen en – bij verstoring hiervan – een interventie aan te bieden om de balans voor kinderen, maar ook hun ouders te herstellen. Hiervoor wordt o.a. samen met de BOSK gewerkt aan een website met gericht advies bij geconstateerde problematiek op één of meerdere van de drie leefstijlfactoren.

 

Landelijk en breder uitrollen

Na het ontwikkelen van het zorgpad gaat deze gebruikt worden bij kinderen en ouders in De Hoogstraat Revalidatie, Mytylschool Ariane de Ranitz en het WKZ. Zo hebben ouders vanaf de start van de (revalidatie)behandeling direct profijt van opgedane resultaten, en krijgen zij gericht deskundig advies. Vervolgens wordt het ontwikkelde zorgpad landelijk uitgerold.

“Met dit project willen we zorgen dat de gezondheid en kwaliteit van leven van alle kinderen met CP nu en in de toekomst stevig omhoog zal gaan.”, aldus Olaf Verschuren. Dr. Jeanine Voorman, kinderrevalidatiearts in het WKZ en betrokken bij het project, hoopt dat ook ouders van kinderen met andere ziekten op termijn gebruik kunnen maken van deze aanpak.

 

Over het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht

Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht is het onderzoeks- en innovatiecentrum van UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie. Het kenniscentrum draagt met wetenschappelijk onderzoek, innovatie- en implementatie projecten bij aan de verbetering van de revalidatiezorg door in te zetten op het vergroten van de eigen regie, zelfredzaamheid en participatie van onze patiënten en naasten. Het  kenniscentrum wordt geleid door de hoogleraar revalidatiegeneeskunde, prof. dr. Anne Visser-Meily.

Bron: Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen