Patiënten Isala houden zelf eiwitinname bij met Eiwit app

Array

Isala is gestart met de Isala Eiwit app. Met de Eiwit app kunnen patiënten zelfstandig bekijken of zij voldoende eiwitten binnen krijgen. Isala diëtist Nynke Wiersma: ‘Bij ziekte is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor herstel. De Eiwit app geeft ons en de patiënt meer inzicht in het voedingspatroon, waardoor iemand sneller kan herstellen.’  

In de app voegen patiënten per maaltijdmoment producten toe die zij hebben gebruikt. Mensen kunnen kiezen uit een lijst van het Isala assortiment, met daarin bijna 100 producten. Patiënten kunnen ook eigen etenswaren hier aan toevoegen. De app telt de grammen eiwit uit hun voeding op. Een schuifbalkje geeft aan hoe dicht iemand bij zijn of haar doel is: het behalen van de eiwitbehoefte.

Goed eten

Het behalen van de eiwitbehoefte is voor patiënten met ondervoeding heel belangrijk, benadrukt diëtist Wiersma: ‘We behandelen jaarlijks ruim 2000 patiënten die bij aanvang van hun ziekenhuisopname een hoog risico op ondervoeding hebben of al ondervoed zijn. Zij halen hun eiwitbehoefte niet. Eiwit zorgt er voor dat een patiënt zo goed mogelijk op krachten blijft en het kan complicaties voorkomen tijdens een behandeling. Eiwitten zijn ook nodig als bouwstof voor iemands immuunsysteem en wondgenezing. Goed eten is sneller beter!’

Patiëntervaring met de app

De heer Ramaker kreeg via de Eiwit app inzicht in zijn eiwitbehoefte. Hij heeft de app tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis gebruikt, waar hij werd behandeld voor een grote wond aan zijn verbrijzelde been. ‘Ik vond het gebruik van de app heel prettig en eenvoudig. Het hielp mij om mijn doelen te halen. Je weet wat je eet. Je kunt je eiwitgehalte gedurende de dag goed volgen. Het gaf mij veel meer inzicht in mijn voeding en eetgedrag. Ook thuis weet ik nu waar eiwitten inzitten.’

Ontwikkeling

De Eiwit app is ontwikkeld door Isala afdeling Diëtetiek en Isala Development Services. Het gebruik van deze app ondersteunt de patiënt tijdens ziekte en/of herstel, maar is geen vervanging van de diëtist in het ziekenhuis. Alle patiënten krijgen de gebruikelijke zorg en hulp. Het gebruik van de app gebeurt uitsluitend na overleg met de Isala diëtist. Alle Nederlandstalige patiënten met risico op ernstige ondervoeding (SNAQ score van 3 of hoger) of een voorgeschreven eiwitverrijkt of eiwitbeperkt dieet komen voor de Isala Eiwit app in aanmerking.

April themamaand Ondervoeding

De hele maand april staat bij Isala in het teken van ondervoeding. Gedurende deze maand wordt er aandacht gevraagd voor het belang van gezond eten en eiwitrijke voeding..

Isala diëtist Nynke Wiersma was betrokken bij de ontwikkeling van de Eiwit app.

 

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen