Meer leerwerkplekken tegen personeelstekort in de zorg

Randstad introduceert een nieuw opleidingstraject dat het voor zorginstellingen laagdrempeliger en aantrekkelijker maakt om leerlingen aan te nemen. De praktijk leert dat zorginstellingen vaak onvoldoende middelen hebben om leerlingen te begeleiden. In het nieuwe opleidingstraject wordt een groep ervaren verzorgenden en verpleegkundigen opgeleid tot praktijkbegeleider, om vervolgens in die functie direct bij zorginstellingen aan de slag te kunnen. Het is een van de zes nieuwe initiatieven van Randstad Zorg Vakschool die op verschillende niveaus beweging moeten brengen in zorg(arbeids)markt. Volgens Randstad ligt een belangrijk deel van de oplossing van het personeelstekort in de zorg in het beschikbaar stellen van meer leerwerkplekken. Het nieuwe opleidingstraject draagt bij aan dat doel.

Personeelstekort

Het Kabinet kondigt maatregelen aan die het personeelstekort in de komende vier jaar weg moeten werken. Lenneke Dijkhuis, directeur Randstad Zorg: “Een mooie ambitie waarbij investeren in opleiding en omscholing belangrijk is. Maar, het betekent ook dat er meer leerwerkplekken beschikbaar moeten komen om die (om)scholing beter mogelijk maken. Uit ervaring weten we dat zorginstellingen vaak drempels ervaren om leerlingen aan te nemen. De noodzaak wordt erkend en de wil is er, maar vaak zijn er onvoldoende middelen om leerlingen on-the-job te begeleiden.” Om die drempels weg te nemen start Randstad Zorg in september dit speciale opleidingstraject. Na afronding van hun opleiding kunnen de nieuwe praktijkbegeleiders via Randstad direct aan het werk bij een zorginstelling.
Het initiatief wordt positief ontvangen door zorginstellingen. Tanja Ineke, bestuurder van Libertas Leiden: “Opleiden levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van personeelskrapte, nu en in de toekomst. Dit betekent naast het creëren van extra opleidingsplaatsen dat ook de begeleiding rondom leerlingen goed geregeld moet zijn. Met dit traject kunnen wij nu het aantal leerwerkplekken uitbreiden.”
Bron: Randstad Zorg Vakschool
 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen