‘Alles Oké’ innovatieve dienst voor alleenwonende ouderen van Zilveren Kruis en Toon

0
1033
Afgelopen week werd bekendgemaakt dat in Nederland jaarlijks 800.000 65-plussers op de spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis terechtkomen, waarvan er 322.000 worden opgenomen zonder medisch-specialistische noodzaak*. Deze patiënten zijn vaak (tijdelijk) niet in staat om zelfstandi...

Zilveren Kruis is samen met Toon een pilot gestart voor een nieuwe dienst voor alleenwonende ouderen: ‘Alles Oké’. De dienst bestaat uit een app die op basis van energiedata een seintje geeft wanneer iets niet in orde lijkt bij een alleenwonende oudere.

Via de app wordt het dagelijks patroon van energieverbruik van de alleenwonende oudere gemonitord. Bij afwijkend gedrag geeft de app een seintje aan het aangesloten familielid of vriend. Die kan vervolgens direct contact opnemen met de vraag: Gaat alles oké?

Innovatie vanuit onderzoek onder alleenwonende ouderen

Zilveren Kruis helpt haar klanten zo lang mogelijk vitaal thuis te laten wonen. Uit klantonderzoek blijkt echter dat de helft van de alleenwonende ouderen zich weleens zorgen maakt dat er in huis iets met hen gebeurt. Men heeft de angst dan niet in staat te zijn om iemand te kunnen waarschuwen.

Samenwerking met Toon: slim gebruik van energiedata

Een huis vol bewegingssensoren zou een oplossing kunnen zijn, maar hieraan hangt een pittig prijskaartje en het kan als indringend worden ervaren. Samenwerking met Toon biedt uitkomst. Energiedata is al aanwezig in huis en door met een frisse blik naar die energiedata en toepassingen daarvan te kijken zijn we in staat om een dienst zoals ‘Alles Oké’ te ontwikkelen.
Om de privacy van de gebruikers te waarborgen wordt niet inzichtelijk gemaakt waar deze energie precies voor gebruikt wordt. Slechts wanneer er een afwijking van de dagelijkse routine herkend wordt, krijgt het betrokken familielid of vriend een seintje.

Veiliger gevoel: afwijkend gedrag direct in beeld

‘Iedereen kent de verhalen van mensen die pas na langere tijd een ouder of vriend op de grond vinden’, vertelt David de Wilde, projectmanager Alles Oké. ‘Want hoe kom je bij een alarmknop als je bent gevallen in de badkamer?’ Door naar de routine in energieverbruik te kijken kunnen zulke situaties voorkomen worden. ‘Als bijvoorbeeld het gebruik van de televisie en waterkoker ’s-ochtends uitblijft, wordt er direct een seintje afgegeven.’

Klantbeleving en gebruiksvriendelijkheid

De test onder gebruikers duurt 3 maanden en wijst uit of de dienst qua klantbeleving en gebruiksvriendelijkheid aansluit op de behoefte. Ook wordt onderzocht of de alarmcentrale van Zilveren Kruis, Eurocross, kan worden aangesloten op de dienst.
Bron: Zilveren Kruis & Eneco