Tweede Kamer wil minder dierproeven in Europa

Het aantal proefdieren in Europa moet omlaag, vindt de Tweede Kamer. Zij sprak vandaag brede steun uit voor een motie van Frank Wassenberg waarin het kabinet wordt verzocht om de Europese Commissie en de Europese lidstaten aan te sporen meer te doen om proefdiergebruik terug te dringen.

Miljoenen proefdieren

Jaarlijks worden er in Europa miljoenen proefdieren gebruikt voor onderzoek naar de veiligheid van chemicaliën. Europese regelgeving, genaamd REACH, bepaalt dat het nodig is om de precieze effecten te meten van chemische middelen die mensen mogelijk binnen kunnen krijgen.

Diervriendelijke testmethoden

Maar veel onderzoek naar schadelijke stoffen kan ook plaatsvinden zonder dierproeven. Er zijn moderne en diervriendelijke testmethoden ontwikkeld die nog lang niet altijd gebruikt worden. De motie van de Partij voor de Dieren roept de staatssecretaris op om de Europese Commissie en de Europese lidstaten aan te sporen om het proefdiergebruik sneller en effectiever terug te dringen.

Aanleiding voor de motie is de Europese evaluatie van de REACH-wetgeving. De Partij voor de Dieren vindt dit een uitstekende gelegenheid om wijzigingen door te voeren die een einde aan dierproeven naderbij brengen. De staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat heeft, dankzij de aangenomen motie van Wassenberg, nu een mandaat om zich daar in Europa hard voor te maken.
Bioloog en Kamerlid Frank Wassenberg: “Dierproeven zijn vaak achterhaald: in veel gevallen kunnen onderzoekers met moderne technieken als celkweek, weefselkweek en computertechnieken veel meer te weten komen over ziekte en gezondheid dan op de ouderwetse manier door dieren eerst ziek te maken. Onderzoek zonder proefdieren levert ook veel betrouwbaardere resultaten op en is in veel gevallen ook nog goedkoper. Te vaak is de belangrijkste reden om vast te houden aan dierproeven dat de onderzoekers en politici het zo gewend zijn. Dat moet veranderen en daarin kan Nederland in Europa een voortrekkersrol spelen.”
Bron: Partij voor de Dieren

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen