2 juni is het nationale huidkankerdag

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Het ontstaat meestal in het oppervlakkige deel van de huid. Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en de meest voorkomende vormen van kanker. Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. Het aantal huidkankerpatiënten neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. 

Wetenschappers voorspellen voor de komende jaren een toename van 3% ieder jaar. Eén van de oorzaken is de toename van het aantal oudere mensen.
Het betekent dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. In 2016 heeft de polikliniek dermatologie zeker 5.200 nieuwe patiënten gezien met huidkanker of een voorstadium huidkanker. Risicogroepen voor huidkanker zijn onder andere mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen of mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen.

Vele soorten huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Het ontstaat meestal in het oppervlakkige deel van de huid. Basaalcelcarcinoom ziet eruit als een glad, glazig knobbeltje. Soms kunt u er kleine bloedvaatjes in zien. Hij groeit langzaam en zaait niet uit.

Basaalcelcarcinoom ziet eruit als een glad, glazig knobbeltje. Soms kunt u er kleine bloedvaatjes in zien. Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait niet uit. Op zaterdag 2 juni is het nationale huidkankerdag. De dag dat de dermatologen in diverse ziekenhuizen u uitnodigen om uw plekjes en vlekjes te laten controleren. Zonder verwijsbrief van de huisarts.

Snel duidelijkheid voor huidkankerpatiënt door vriescoupe techniek

Met behulp van de dermatoscoop kan de dermatoloog al vaststellen of er verdenking op huidkanker bestaat. Voor huidkanker zijn verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar afhankelijk van het type huidkanker. Als het gaat om huidkanker van het type  basaalcelcarcinoom in het gezicht, dan kan de dermatoloog dat wegsnijden en direct laten onderzoeken met de vriescoupe techniek of de snijranden schoon zijn. Dit houdt in dat de patiënt om 8.00 uur het Ziekenhuis inloopt en een aantal uren later huidkanker-vrij weer naar huis kan gaan. De patholoog beoordeelt namelijk direct of er voldoende is verwijderd en de snijranden dus vrij zijn van huidkankercellen. Mocht dat nog niet zo zijn, dan snijdt de dermatoloog opnieuw een stukje weg. Als de snijranden van de huid helemaal schoon zijn, plaatst de dermatoloog een vervangend stukje eigen huid (plastiek) terug om de wond te sluiten.

Niet voor iedereen geschikt

 

Dermatoloog Susanne Aalfs van het Martini Ziekenhuis beheerst deze vriescoupe techniek:  ‘Deze techniek is niet voor iedereen geschikt. Als we denken dat de patiënt ervoor in aanmerking komt, nemen we eerst een biopt af, afhankelijk van deze uitslag weten we of de patiënt en het type huidkanker geschikt is om de vriescoupe techniek toe te passen. Daarnaast biedt het alleen iets extra’s, wanneer het plekje te groot is om het na het wegsnijden direct te hechten.’

Voordelen voor de patiënt

Het voordeel van de vriescoupe techniek zit in de snelle behandeling én de patiënt weet snel waar hij aan toe is. ‘De patiënt hoort van ons wat de voordelen en nadelen zijn van de verschillende behandelmogelijkheden. Dit hangt mede af van het type huidkanker. Niet elke vorm van huidkanker hoeft weggesneden te worden, er zijn in sommige gevallen ook zalf-behandelingen mogelijk,’ zegt dermatoloog Susanne Aalfs, ‘We bespreken samen de specifieke situatie van de patiënt en maken ook samen de keuze voor een bepaalde behandeling.’

Feiten en cijfers over huidkanker


Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en de meest voorkomende vormen van kanker. Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. Het aantal huidkankerpatiënten neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Wetenschappers voorspellen voor de komende jaren een toename van 3% ieder jaar. Eén van de oorzaken is de toename van het aantal oudere mensen.
Het betekent dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. In 2016 heeft de polikliniek dermatologie zeker 5.200 nieuwe patiënten gezien met huidkanker of een voorstadium huidkanker. Risicogroepen voor huidkanker zijn onder andere mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen of mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen.

Weet u waar u op moet letten?

Naast het laten controleren van uw huid is het ook belangrijk meer te weten over risico’s en waar u zelf op kunt letten. Op de huidkankerdag zijn dermatologen en huidtherapeuten aanwezig die u hier meer over vertellen en uw vragen graag beantwoorden. Bij een bezoek aan de polikliniek dermatologie, Hoofddorp staat er zelfs een goodybag voor u klaar.

Bron: Spaarne Gasthuis & Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen