Vier Rubicon-subsidies voor Radboudumc en Radboud Universiteit

Vier jonge onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit hebben een Rubiconbeurs van NWO ontvangen. Het gaat om Siroon Bekkering, Kalijn Bol en Christian Büll van het Radboudumc en Ili Ma van het Donders Institute van de Radboud Universiteit. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

Jong en obees: eerder hart- en vaatziekten door ontsteking?
Dr. Siroon Bekkering

Onderzoeker Siroon Bekkering (1988) werkt als postdoc op de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc, waar ze onderzoek doet naar de rol van het geheugen van het aangeboren immuunsysteem in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Hiervan verscheen recentelijk een belangrijke publicatie in het vooraanstaande tijdschrift Cell. Haar nieuwe onderzoek is gericht op obesitas bij jonge kinderen. Dit blijkt namelijk een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten op oudere leeftijd. Met haar Rubiconbeurs gaat ze 18 maanden naar het Childrens Research Institute in Melbourne om te onderzoeken of obesitas op jonge leeftijd leidt tot herprogrammering van het aangeboren immuunsysteem en daardoor tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Recente publicatie:
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2018/langdurige-aanpassingen-van-het-aangeboren-immuunsysteem-via-het-beenmerg

De suikercode kraken
Dr. Christian Büll

Christian Büll werkt als postdoc bij het Radiotherapy & OncoImmunology laboratorium van de afdeling Radiotherapie in het Radboudumc, waar hij onderzoek doet naar de rol van suikermoleculen in de afweer tegen kanker. Door de suikermoleculen op het oppervlak van kankercellen biochemisch te veranderen kan het immuunsysteem kankercellen beter herkennen en opruimen.
Bij de afdeling Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde in het Kopenhagen Center voor Glycomics gaat Christian het onderzoek naar suikermoleculen uitbreiden. Elke cel in ons lichaam omhult zich met een laag suikermoleculen. Die laag vervult enorm veel, grotendeels onbekende, biologische functies. In dit onderzoek wordt een nieuwe technologie ontwikkeld, die het mogelijk maakt de functies van deze laag suikermoleculen te identificeren.

profiel: https://www.radboudumc.nl/en/people/christian-bull
Radiotherapy & OncoImmunology Lab: http://www.roi-laboratory.nl/
Copenhagen Center for Glycomics: http://glycomics.ku.dk/

Kanker opruimen met het eigen afweersysteem
Dr. Kalijn Bol,

Arts-onderzoeker Kalijn Bol (1985) is in opleiding tot medisch oncoloog en doet onderzoek naar de activatie van het afweersysteem bij patiënten met huidkanker (melanoom) aan de afdelingen Tumor Immunologie en Medische Oncologie van het Radboudumc. Momenteel is ze een van de Clinical Principal Investigators van een gerandomiseerde fase 3 studie met dendritische celvaccinaties bij stadium III huidmelanoom patiënten.
Immuuntherapie is een grote doorbraak in de behandeling van kanker, maar is helaas niet effectief in alle vormen van kanker. Patiënten met een oogmelanoom, in scherp contrast met het huidmelanoom, hebben geen baat bij de huidige vormen van immuuntherapie. In september 2018 gaat ze voor 2 jaar naar het Center for Cancer Immune Therapy te Denemarken om de blokkerende mechanismen te identificeren en te elimineren.

Onderzoek: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2016/nieuw-vaccin-tegen-terugkeer-huidkanker
Afdeling Tumor Immunologie: http://www.tumor-immunology.com/research/

Hoe leer ik je kennen?
Dr. I. Ili Ma

Neuropsycholoog Ili Ma (1987) werkt als postdoc bij het Donders Centre bij de Radboud Universiteit, waar ze onderzoek deed naar effecten van motivatie op gedragsremming. Deze effecten kunnen behulpzaam zijn bij het beter in kaart brengen van verschillen tussen kinderen met en zonder ADHD.
Haar nieuwe onderzoek is gericht op leren. Mensen kiezen vaak zelf welke informatie ze nodig hebben als ze iets willen leren. Dat is ook zo in sociale interacties. Met haar Rubiconbeurs gaat ze twee jaar naar New York University om technieken van artificiële Intelligentie te gebruiken om te bestuderen hoe mensen over elkaar leren.

Promotie: https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2017/magw/motivatie-effecten-op-gedragsremming-verbeteren-mogelijk-testen-voor-adhd.html
Profielpagina  http://www.roshancools.com/ili-ma/

Bron: Radboudumc en Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen