Grote subsidie voor onderzoek naar weefselherstel met stamcellen

Array

Fundamenteel onderzoek naar herstelproces van beschadigd weefsel
Het onderzoeksproject VISION is gehonoreerd met een prestigieuze ZonMw TOP-subsidie van 675.000 euro. Onderzocht wordt wat het fundamentele mechanisme is dat er voor zorgt dat getransplanteerde stamcellen leiden tot herstel van weefsel. In het onderzoek worden hoornvliesstamcellen getransplanteerd in een beschadigd oog en met behulp van nanodeeltjes en beeldvorming wordt het herstelproces gevolgd.
Stamcellen

Stamcellen bieden de unieke mogelijkheid tot het repareren of vervangen van beschadigde weefsels en organen in het menselijk lichaam. Dit geeft hoop aan patiënten met chronische ziektes en degeneratieve aandoeningen. Het succes van stamceltherapieën wordt echter geplaagd door een gebrek aan kennis over de manier waarop stamcellen regeneratieve processen aansturen, en het ontbreken van betrouwbare onderzoeksmethoden om dit vast te stellen.

Model

De grote vraag is vooral of getransplanteerde stamcellen zelf zorgdragen voor regeneratie, of dat ze lichaamseigen stamcellen activeren die al ter plaatse zijn in het beschadigde weefsel. Volgens de onderzoekers is het oog een uitstekend model om dit vraagstuk op te lossen. Het oog is het enige orgaan waarvoor een cellulaire regeneratieve therapie beschikbaar is en bevat alle belangrijke celtypes die aanwezig zijn in het menselijk lichaam. Daardoor kan de kennis opgedaan in het project vertaald worden naar meer algemene concepten van weefselregeneratie en andere organen.

Nanotechnologie en beeldvorming

De onderzoekers gaan nanodeeltjes gebruiken om stamcellen te labelen, waardoor deze gevisualiseerd kunnen worden met behulp van verschillende beeldvormende technieken. Zo kunnen zij het gedrag van getransplanteerde stamcellen op verschillende niveaus observeren. De opgedane kennis zal in de eerste plaats worden gebruikt om de huidige stamceltherapie voor hoornvliesherstel te verbeteren, maar zal zeker ook bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden voor schade in het oog. Daarnaast zal de opgedane kennis vertaald kunnen worden naar andere organen, waarbij de beeldvormingsmethode ontwikkeld kan worden voor het labelen van andere stamceltypes.

Het onderzoekproject VISION is een samenwerking tussen onderzoeksinstituut MERLN (Universiteit Maastricht), Universiteitskliniek voor Oogheelkunde UMC+ (MUMC+) en Veneto Eye Bank Foundation (FBVO, Italië), Het team, onder leiding van professor Clemens van Blitterswijk en dr. Sabine van Rijt (MERLN), professor Rudy Nuijts en dr. Mor Dickman (MUMC+) en dr. Stefano Ferrari (FBVO) ontvangt € 675,000 voor dit onderzoek. VISION ontrafelt mechanismen achter stamcel-gemedieerde weefselregeneratie met behulp van nanotechnologie en beeldvormende technieken.

Bron: Maastricht UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen