Zeldzame visuele aandoeningen bij kinderen

Oratie Bijzonder Hoogleraarschap ‘Zeldzame visuele aandoeningen bij kinderen’ 

Dr. M.M. (Mies) van Genderen aanvaardt op woensdag 18 april 2018 haar ambt als bijzonder hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Utrecht op het vakgebied ‘Diagnostiek van het slechtziende kind’. De leerstoel richt zich op de diagnostiek en ondersteuning aan kinderen met zeldzame en complexe oogaandoeningen en het doorontwikkelen van de bijbehorende expertise. 

‘Het zien van een kind’ 

De oratie, met als titel ‘Het zien van een kind’, volgt op het besluit van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht (UU) per 1 juli 2017, waarbij Mies van Genderen voor een periode van vijf jaar benoemd is tot hoogleraar, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Mies van Genderen is, naast haar hoogleraarschap, verbonden aan Bartiméus als oogarts en leidinggevende van de afdeling Diagnostiek Visuele Aandoeningen (Diagnostisch Centrum).

Speciale kinderoogpoli 

Het Diagnostisch Centrum van Bartiméus heeft een door NFU/VWS erkende landelijke expertisefunctie. Bij de speciale kinderoogpoli van Bartiméus in Zeist kunnen kinderen met zeldzame, ernstige problemen met het zien terecht voor diagnostiek en ondersteuning. De kindvriendelijke werkwijze van het Diagnostisch Centrum heeft het Smiley keurmerk opgeleverd.

Doel van de leerstoel

Het doel van deze bijzondere leerstoel is het doorontwikkelen van de onderscheidende expertise op het gebied van zeldzame visuele aandoeningen bij kinderen. Het samenbrengen van de specifieke expertises van Bartiméus en het UMCU en het gezamenlijk doen van onderzoek, draagt bij aan nieuwe kennis en inzichten. De leerstoel heeft op deze manier een directe verbinding met de praktijk van diagnostiek bij kinderen. Vragen uit de praktijk zijn voeding voor wetenschappelijk onderzoek. Dit levert nieuwe inzichten op, die meteen in de praktijk worden toegepast.

De leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en de Stichting Bartiméus.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen