Menzis, ONVZ en Het Diakonessenhuis Utrecht stoppen gebruik Facebook-pixels

Op de websites van het Diakonessenhuis Utrecht, ONVZ en Menzis werd tot gisteren een Facebook-pixels gebruikt. Deze Facebook-pixels werden gebruikt om bezoekers te benaderen met een advertentie, maar ook om bestaande klanten daarvan uit te sluiten. De pixel stuurt mogelijk ook informatie over surfgedrag naar Facebook. Na onderzoek van NOS en negatieve media aandacht gisteren en de commotie die is ontstaan besloten het Diakonessenhuis Utrecht, ONVZ en Menzis het gebruik hiervan te stoppen.

Het Diakonessenhuis, ONVZ en Menzis hadden de ‘tracking-pixels’ waarmee Facebook mogelijk mee kan kijken, van haar website verwijderd. Het ziekenhuis heeft nooit iets met de gegevens van die pixels gedaan. Het mogelijk ‘meekijken’ van Facebook betrof alleen het surfgedrag op de algemene informatie op de website, er zijn nooit persoonlijke medische gegevens van patiënten in het geding geweest.

De zogenaamde ‘deel- en likeknoppen’ van Facebook zijn door veel organisaties op hun website geplaatst als service aan klanten. In het ‘cookiebeleid’ wordt uitgelegd dat met dergelijke knoppen zoekgegevens worden verzameld en wat met die gegevens gebeurt. Maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de privacy zetten daar steeds meer vraagtekens bij. Daarom is het Diakonessenhuis gestopt met de deel- en likeknoppen en de pixel-plug-in. Zij onderzoeken nog of er ook actie nodig is op de Google-, YouTube- en Twitterknoppen op de website.

De pixel stuurde surfgedrag van websitebezoekers door naar de servers van Facebook. Met de pixel kan Facebook het surfgedrag van een internetter koppelen aan het Facebook-account, als die persoon is ingelogd. Wie niet is ingelogd of geen Facebook-account heeft, kan ook worden gevolgd, al weet Facebook dan niet exact om wie het gaat. Het gaat niet om informatie uit iemands medisch dossier, maar als iemand informatie opzoekt over een bepaalde behandeling, kan dat wel iets zeggen over iemand en of deze persoon wellicht een van de opgezochte ziektebeelden heeft.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen