CBG lanceert patiëntenfolder over gebruik van biologische medicijnen

Biologische medicijnen spelen een steeds grotere rol bij de behandeling van diverse aandoeningen. Ook krijgen patiënten mogelijk te maken met een overstap naar andere, soortgelijke biologische medicijnen: biosimilars. Daarom ontwikkelde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een folder samen met verschillende patiëntenorganisaties, waaronder de Patiëntenfederatie Nederland. Vandaag reikte het CBG, op het Nationaal Biosimilars Symposium, het eerste exemplaar uit aan de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.

De folder sluit aan bij actuele discussies over het overstappen van biologische medicijnen. Patiënten hebben veel vragen. Wat is mijn rol bij een overstap? Wat is het verschil tussen een origineel biologisch medicijn en een biosimilar? De antwoorden daarop staan in de vernieuwde patiëntenfolder over biologische medicijnen. De folder is patiëntvriendelijker gemaakt door meer beeld en duidelijker taalgebruik. Met de folder wil het CBG een bijdrage leveren aan het vertrouwen in en goed gebruik van biologische medicijnen en biosimilars in het bijzonder. Er komen namelijk steeds meer biosimilars op de markt. Zo keurde het Europees Medicijn Agentschap EMA in 2017 al 16 nieuwe biosimilars goed. Het jaar ervoor waren dit er 4.

Biosimilars

Collegevoorzitter Ton de Boer: “Iedere patiënt moet kunnen vertrouwen op zijn medicijn. De werkzaamheid en veiligheid van biosimilars komen overeen met het originele biologische medicijn. Natuurlijk kan iedere overstap onrust of ongemak veroorzaken. Daarom is goede voorlichting, begeleiding en overleg tussen patiënt, arts en (ziekenhuis)apotheker zo belangrijk.”

Wat is een biosimilar?

Een biosimilar is een biologisch medicijn dat erg lijkt op het originele medicijn. De werking en veiligheid van biosimilars komen overeen met het originele biologische medicijn.

Bestellen

De folder is digitaal in pdf beschikbaar. Ook kunnen (ziekenhuis)apothekers, artsen en patiëntenorganisaties de folder kosteloos bestellen bij het CBG.

Bron: CBG

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen