Week van de teek 16-23 april 2018

16 tot 23 april is de Week van de Teek waarin er o.a. een oproep wordt gedaan om deel te nemen aan onderzoek. Ook na deze week is de bijdrage van mensen in heel Nederland van groot belang. Helaas komen er overal in Nederland teken voor. Die zijn schadelijk voor zowel mensen als huisdieren wanneer zij in aanraking komen met teken die besmet zijn met bijvoorbeeld de borrelia bacterie. Er is nu een manier waarop iedereen een bijdrage kan leveren aan extra onderzoek naar de schadelijke gevolgen van teken. Daarom heeft Bayer een tekenscanner ontwikkeld.
Of u nu beroepsmatig in het groen komt of als recreant van de natuur geniet, u doet er goed aan om aandacht te besteden aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

Eigen tuin

Teken zijn in Nederland overal. Niet alleen in de bossen en het struikgewas komen teken voor, ook bij jou in je eigen tuin. Deze vervelende parasiet is in staat ziekten over te dragen, waarvan de ziekte van Lyme wel de meest bekende is. Ongeveer 20% van de teken die mensen bijten in Nederland is besmet met Borrelia burgdorferi (ziekte van Lyme). Geschat wordt dat er jaarlijks ruim één miljoen mensen door teken worden gebeten, waarvan dus ongeveer 200.000 mensen door een besmette teek. Hiervan krijgen circa 20-30.000 mensen de ziekte van Lyme 1. Minder bekend is misschien wel dat naast vlooien, ook teken een probleem voor honden en katten kunnen zijn.

App zodat je weet of de teken in jouw buurt besmet zijn

Wil jij ook weten waar in Nederland teken gesignaleerd zijn? En of de teek, die je van jouw hond of kat hebt gehaald, mogelijk besmet is met een ziekte? En wil je zelf een bijdrage leveren aan het zo goed mogelijk informeren van andere Nederlanders en het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekten die een teek overbrengt? Download dan nu gratis de Bayer tekenscanner via de App store of Google Play. De app is ontwikkeld om de actuele aantallen (besmette) teken weer te geven op een door jezelf opgegeven locatie.

De app bied je de volgende informatie :

  • Een heatmap met de actuele aantallen teken per lokatie,
  • Een heatmap met een overzicht van de besmettingsgraad van de teken in de afgelopen weken of maanden,
  • De mogelijkheid om zelf te melden dat je een teek hebt gevonden op je hond of kat, waardoor je bijdraagt aan het completeren van de heatmap.
  • De mogelijkheid om een teek die je van je hond of kat hebt gehaald door middel van DNA-onderzoek te laten scannen op de aanwezigheid van ziekteverwekkers

Samenwerking Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht

Deze app levert dus de actuele tekenmeldingen op basis van meldingen van honden- en katteneigenaren. En hoe meer mensen de BAYER TEKENSCANNER gebruiken hoe beter deze wordt. De app is een gezamenlijk initiatief van  Bayer Animal Health en het Utrecht Centrum voor Teken-gebonden Ziekten (UCTD) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universteit Utrecht. De app wordt beschikbaar gesteld door Bayer Animal Health Nederland. Professor Frans Jongejan van de Universiteit Utrecht: ‘Toen in 1975 in Old Lyme de teek geïdentificeerd werd die verantwoordelijk was voor de vele ziektegevallen daar, zat die daar natuurlijk al veel langer. Maar ze kon zich verspreiden dankzij een verbeterde leefomgeving: de teek kreeg meer gastheren, in de vorm van knaagdieren of reeën. Ook in Europa zien we hetzelfde gebeuren: dankzij meer natuurbehoud, het verbinden van natuurgebieden, het verwilderen van landschappen en een gewijzigd wildbeleid is het wildbestand enorm toegenomen. Des te belangrijker dat wij nu weten waar de teken zich bevinden en wat zij bij zich dragen. Elke bijdrage via de tekenscanner levert ons een schat aan informatie op”.

  1. Ref 1: Fonville M. et al. Blootstelling aan Borrelia miyamotoi door tekenbeten. Inf Z Bull 2013; 24: 314-7

Bron: Bayer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen