Effect plaatjesrijk bloedplasma op ‘reparatiecellen’ bij lipofilling zorgt voor doorbraak in plastische chirurgie

Array
Promotieonderzoek: beter resultaat en snellere wondgenezing door gebruik van lichaamseigen vetcellen met bloedplaatjes bij cosmetische behandelingen 
De toevoeging van plaatjes rijk plasma (PRP) aan lipofilling bij cosmetische gezichtsbehandelingen zorgt voor (een significant) sneller herstel. Ook zijn er zeer sterke aanwijzingen dat er daardoor betere overleving van vetcellen en een flinke verbetering van de huidkwaliteit is. Dat blijkt uit een onderzoek van plastisch chirurg in opleiding Joep Willemsen.

Willemsen, die afgelopen week promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht de rol van lipofilling en het effect van de toevoeging van plaatjes rijk plasma (PRP) op cosmetische behandelingen zoals gezichtsverjonging. De resultaten van zijn onderzoek zijn belangrijk voor patiënten, omdat het herstel na een cosmetische behandeling drastisch wordt versneld en het daarmee minder zwaar maakt voor de patiënt. Ook heeft de toevoeging van PRP bij lipofilling een positieve invloed op het wondherstel. Volgens Willemsen stimuleert PRP de ‘reparatiecellen’ (Adipose Stromal Cells) in het ingespoten vetweefsel wat van ‘cruciaal belang’ is voor het snellere herstel. Er is nu vervolgonderzoek gestart naar de effecten van deze behandeling bij huid met littekens en bestraalde huid.
Vetcellen
Lipofilling is een behandelingsmethode waar vetcellen verplaatst worden van een locatie waar er genoeg vet is naar een locatie waar er een tekort aan vet is. Plaatjes rijk plasma (PRP) is een injectietechniek waarbij bloedplaatjes bevattend plasma gebruikt wordt dat uit lichaamseigen bloed is onttrokken. Deze bloedplaatjes laten actieve groeifactoren los in het bloedplasma die een helende en stimulerende werking hebben op de vetcellen. Willemsen heeft in zijn onderzoek gekeken naar de effecten van lipofilling met toegevoegde PRP bij cosmetische behandelingen. De techniek zorgde ervoor dat de patiënten 30 procent sneller hersteld waren.
Verder zorgde de toevoeging van PRP voor een langere levensduur van de geïnjecteerde vetcellen. Ook zijn er zeer sterke aanwijzingen dat bloedplaatjes zorgen voor een betere overleving van vetcellen en geven ze optimalisatie van huidkwaliteit. De resultaten van het promotieonderzoek van Willemsen bieden nieuwe relevante inzichten in wondherstel bij cosmetische behandelingen, wat voordelig is voor de patiënt. Tevens hebben de resultaten al geleid tot verscheidene nog lopende vervolgonderzoeken. Een recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft laten zien dat lipofilling als techniek een effectief en veilig alternatief is bij plastisch chirurgische en reconstructieve behandelingen. De techniek is bovendien kosteneffectief, doordat geen bijwerkingen optreden en daardoor vervolgoperaties onnodig zijn. Kortere opnames, minder belastende operaties en sneller herstel zorgen ook voor minder werkverzuim van de patiënten.
Plaatjes rijk plasma (PRP) als injectietechniek
Plaatjes rijk plasma (PRP) is een injectietechniek waarbij er gebruik gemaakt wordt van bloedplaatjes bevattend plasma dat uit lichaamseigen bloed wordt onttrokken. Dit proces waarin een centrifuge wordt gebruikt zorgt ervoor dat het plasma met bloedplaatjes gescheiden wordt van de witte en rode bloedcellen. Deze overgebleven bloedplaatjes laten actieve groeifactoren los in het doelgebied zodra ze zijn geïnjecteerd wat leidt tot een versnelde helende en stimulerende werking op o.a. de vetcellen en onderhuidse ‘reparatiecellen’.
Veelbelovende vervolgonderzoeken
De resultaten van het promotieonderzoek van Willemsen hebben naast nieuwe inzichten ook al vervolgonderzoeken opgeleverd. Deze nog lopende onderzoeken zijn gericht op het effect van PRP, lipofilling vetstamcellen (SVF) en andere plastisch cosmetische behandelingstechnieken (PRS) op wondherstel bij een huid met littekens evenals bestraalde huid, fistels en blijkt zelfs te werken bij haarverlies. Ook loopt er ook een soortgelijk veelbelovend onderzoek naar het effect van deze technieken op gewrichtsslijtage van pols, schouder en knie.
Het volledige proefschrift van Joep Willemsen kunt u hier lezen.
Bron: NVPC
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen