Zorg voor kinderen met kanker op orde

Array

Het Prinses Maxima Centrum (PMC) en de 21 samenwerkende ziekenhuizen hebben de zorg voor kinderen met kanker op orde. De ziekenhuizen voldoen aan de randvoorwaarden voor goede (basis)zorg. Er zijn goede samenwerkingsafspraken gemaakt tussen het PMC en de 21 samenwerkende ziekenhuizen. Er zijn wel verbeterpunten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verwacht van de ziekenhuizen dat zij deze voor 1 september 2018 hebben opgelost.

Het Prinses Maxima Centrum (PMC) en de 21 samenwerkende ziekenhuizen hebben de zorg voor kinderen met kanker op orde. De ziekenhuizen voldoen aan de randvoorwaarden voor goede (basis)zorg. Er zijn goede samenwerkingsafspraken gemaakt tussen het PMC en de 21 samenwerkende ziekenhuizen. Er zijn wel verbeterpunten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verwacht van de ziekenhuizen dat zij deze voor 1 september 2018 hebben opgelost.

Grote veranderingen in de zorg zijn risicovol. Daarom onderzocht de inspectie de nieuwe manier van samenwerking in de zorg voor kinderen met kanker. Sinds 2014 wordt deze zorg meer geconcentreerd. De zorg voor deze kinderen vraagt om bijzondere deskundigheid, omdat de meeste vormen van kanker bij kinderen maar weinig voorkomen. Jaarlijks krijgen ongeveer 550 kinderen in Nederland kanker.

In het PMC wordt de diagnose gesteld en het behandelplan gemaakt. Daar worden ook de meest intensieve onderdelen van de behandeling gedaan. Voor overige delen van de zorg kunnen patiënten terecht bij een van de 21 aangesloten ziekenhuizen. Vaak is dat dichter bij huis. Hier moeten de ziekenhuizen dan wel goede afspraken over maken.

Voor dit onderzoek begon heeft de inspectie gesproken met vertegenwoordigers van zorgaanbieders en de vereniging van ouders van kinderen met kanker. Deze gesprekken gingen over wat zij de grootste risico’s vinden in deze verandering van zorg. Dit heeft de inspectie meegenomen in de inspectiebezoeken. Ook sprak de inspectie tijdens deze bezoeken met ouders en/of patiënten

Bron:IGJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen