Kankerpatiënt heeft baat bij specialisatie radiologen Treant

0
1223
Foto: Ewoud Rooks
Foto: Ewoud Rooks
Kwaliteitsverbetering dankzij fusie ziekenhuislocaties

De radiologen van Treant hebben een manier van samenwerken ontwikkeld waardoor ze beter kunnen bepalen of de chemotherapie bij kankerpatiënten werkt. De CT-scan waarop de kanker van de patiënt in beeld wordt gebracht, wordt niet langer beoordeeld door de dienstdoende radioloog, maar altijd door een radioloog die gespecialiseerd is in CT’s bij kanker. Daarnaast wordt gewerkt met een zelf ontwikkelde checklist. Hoofdbehandelaar (meestal een oncoloog) en zijn patiënt zijn daarmee verzekerd van betrouwbare beeldvorming.
 

In het verleden vond de beoordeling van een CT-scan van kankerpatiënten plaats door de dienstdoende radioloog: een radioloog met voldoende kennis van het volgens richtlijnen beoordelen van CT’s van kankerpatiënten. Radioloog en medisch manager Allard Olthof: ‘De fusie van de drie ziekenhuislocaties van Treant zorgde er voor dat wij als radiologen onze krachten konden bundelen. We zijn sindsdien met meer mensen en daarmee hebben we de ruimte om ons écht te specialiseren in een bepaald deelgebied. Met als resultaat kwalitatief betere zorg.’

 

Niets missen

‘Maar alleen gespecialiseerde radiologen zijn niet voldoende om onze patiënten en hun behandelaren te verzekeren van een betrouwbaar radiologisch verslag’, aldus Olthof. ‘De wijze waarop we de verslagen maken is minstens zo belangrijk. Daarin kan en mag niets ontbreken. We ontwikkelden daarom een checklist, in samenwerking met de oncologen. Zo weten we zeker dat we niets missen; de hoofdbehandelaar kan daardoor precies zien of de behandeling van de kanker (chemotherapie) werkt.’

 

Altijd en overal

Alle drie de ziekenhuislocaties van Treant maken gebruik van één radiologisch informatiesysteem (PACS/RIS). De gespecialiseerde radioloog kan daardoor altijd en overal bij de benodigde radiologische onderzoeksgegevens. Dat betekent dat patiënten niet hoeven te reizen of lang moeten wachten op het verslag van hun CT-scan.

 

Ervaring delen

Deze maand publiceerden de Treant-radiologen hun nieuwe een aangetoond betere werkwijze in het vooraanstaande radiologisch tijdschrift European Radiology. Zodat andere (fusie)ziekenhuizen er lering uit kunnen trekken en daarmee ook hún zorg voor oncologische patiënten kunnen verbeteren.

 

Radiologie

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening. De radioloog kan met stralen en golven, bijvoorbeeld via een CT-scan, vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is.

 

Bron: Treant

Vorig artikelIntensieve samenwerking UMC Utrecht en Diakonessenhuis
Volgend artikelEen avond met Deepak Chopra op 24 mei
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.