Kopzorg: Geestelijke gezondheid en wellbeing in de 21ste eeuw

Kopzorg – Adjiedj Bakas
In Kopzorg schetst ‘trendwatcher des vaderlands’ Adjiedj Bakas een beeld van de geestelijke gezondheid van Nederland en beschrijft hij de trends waarmee de ggz-sector de komende jaren te maken krijgt. Het voorwoord bij het boek werd geschreven door secretaris-generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS, die op 25 april het eerste exemplaar van het boek in ontvangst neemt.

Binnen de ggz-sector wordt alom geklaagd over een te hoge werk- en regeldruk. Dat laatste komt volgens ingewijden vooral door de overgang van rijk naar gemeente. De sector moet bovendien van productiegerichtheid naar patiëntgerichtheid. Haar zorgprofessionals komen daarom met alternatieven als ‘De Nieuwe GGZ’.  Dat is een geestelijke gezondheidszorg die kleinschaliger is en meer wijkgericht, met meer samenspraak tussen ggz-professionals, huisartsen en WMO-partners. Binnen ‘de Nieuwe GGZ’ zijn ze ook meer op het herstel van patiënten gericht en minder op een gediagnosticeerde ziekte en de daarbij vastgestelde behandeling. Met behulp van  e-health gaan patiënten er ook meer aan zelfmanagement doen. In e-communities onderhouden ze contact met lotgenoten, zodat ze elkaar waar nodig kunnen informeren en assisteren.

En hoe staat het met onze geestelijke gezondheid anno 2018? De meeste fysieke kwalen zijn straks te genezen of worden chronische ziekten waar redelijk mee te leven valt. Maar onze overbelaste psyche… dat is een ander verhaal. Depressie is in de moderne maatschappij net zo endemisch als de pest dat was in de middeleeuwen. Volgens het CBS kampt meer dan een miljoen Nederlanders ermee. Maar liefst 1 op de 3 landgenoten noemt zichzelf ‘eenzaam’, en een zelfde percentage zegt ‘vaak slecht te slapen’, iets wat bepaald niet bevorderlijk is voor onze geestelijke gesteldheid.

Elk tijdperk heeft zijn eigen gektes. Tegenwoordig hebben we bijvoorbeeld last van ‘borderline’, ‘ADHD’ en ‘autistisme’. Niet aangeboren hersenletsel komt vaker voor, o.a. door (verkeers)ongelukken, infarcten en hersenbloedingen. Vergrijzing gaat samen met een toename van dementie in vele varianten. In de single people society wordt iedereen geacht het zelf te rooien en over de liefde zijn we onzekerder dan ooit. De maatschappij lijkt ook veeleisender en harder geworden, waardoor we vaker last hebben van keuzestress of getroffen worden door een burnout. Een gezonde work-life-balance vinden is dan ook hard nodig, te beginnen met goed slapen…zonder smartphone in de buurt. Gezonder eten, meer bewegen, vaker ontspannen en gezellig samenzijn, zo blijf je geestelijk weerbaar.

Op sociale media prijst iedereen zich ondertussen gelukkig en succesvol.  Van de weeromstuit zijn we dat normaal gaan vinden. Maar het merendeel van onze tijd zijn we helemaal niet zo euforisch, dus waarom niet gewoon accepteren dat we regelmatig een beetje ongelukkig zijn? Ook falen is wat ons als mensen met elkaar verbindt, maar we durven onze mislukkingen meestal niet te tonen. Daarom worden nu wereldwijd FuckUp Nights georganiseerd, waarop gewone mensen uitgebreid ingaan op hun eigen falen: lachen om onze eigen feilbaarheid is de ultieme remedie tegen opgeklopt geluk.

 

Kopzorg

Geestelijke gezondheid en wellbeing in de 21e eeuw

Adjiedj Bakas

ISBN 978-94-91932-43-4

prijs € 15,95

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen