Ziekteverloop, dieet en chirurgie bij kinderen met inflammatoire darmziekte, IBD

Inflammatoire darmziekten (IBD) worden onderverdeeld in de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en in ongeclassificeerde IBD. Kinderen met IBD hebben meer kans op een verstoring van de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling. Diederen bestudeerde het ziekteverloop door te kijken naar de symptomen en de ontsteking van het darmkanaal, en de relatie tussen beide. Ook onderzocht hij het dieet van kinderen met IBD en ontrafelde een deel van de complexe relatie tussen voeding en het beloop van IBD.

Zijn studie gaf meer inzicht in methoden om de ziekteactiviteit van IBD in kinderen te monitoren. Verder bestudeerde Van Diederen kinderen met IBD bij wie (een deel van) de darm werd verwijderd. Daaruit bleek dat een operatie een valide therapeutische optie is bij kinderen met IBD.

Kay Diederen: ‘Pediatric Inflammatory Bowel Disease’.

Promotores: prof. dr. M.A. Benninga Co-promotores: dr. A. Kindermann, dr. A.A. te Velde

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen