‘Lachend Tachtig’ biedt Nederland een prachtvoorzet voor de ouderenzorg

Array

GroenLinks presenteerde onlangs een uitgebreide toekomstvisie op de ouderenzorg in Nederland. Onder de titel ‘Lachend Tachtig’ doet Kamerlid Corinne Ellemeet een aantal concrete voorstellen waarmee de samenleving zo wordt ingericht dat ouderen langer de regie over hun leven kunnen houden en de groep kwetsbare ouderen die thuis woont beter wordt bediend.

Ouderenzorg

Ellemeet raadpleegde tal van experts op het gebied van ouderenzorg en wil ministers De Jonge en Bruins tot een nauwere samenwerking bewegen. De specialisten komen namelijk bijna allemaal tot de conclusie dat zorg en welzijn hand in hand moeten gaan om deze groeiende bevolkingsgroep langer vitaal te houden: een absolute voorwaarde om de continuïteit van onze zorg voor de toekomst te waarborgen. Dat maakt de kabinetskeuze om ouderenzorg onder de twee ministers te verdelen onhandig.

Zelfstandig wonen

Maar liefst 94 procent van de Nederlandse ouderen woont thuis. GroenLinks wil de zorg daarom ‘dichterbij’ organiseren en buurtwerk en huisartsen nauwer laten samenwerken bij de monitoring van het smaldeel ouderen dat meer moeite heeft zelfstandig te kunnen blijven wonen. Gemeenten moeten in hun huisvestingsplannen bovendien rekening houden met ouderen door in nieuwbouw of renovatieplannen rekening te houden met de risico’s die deze groep loopt in hun leefomgeving.
Veel meer en veel eerder dan nu moeten artsen die zijn gespecialiseerd in ouderenzorg worden ingezet op het moment dat een oudere zich meldt bij een huisartsenpraktijk, en er moet kritisch worden gekeken naar de behandelplannen voor deze groep: vaak maakt een operatie mensen op hogere leeftijd eerder zwakker dan beter. “Ouderen hebben altijd het laatste woord, maar ik weet zeker dat veel mensen kwaliteit van leven belangrijker vinden dan het vooruitzicht van een lang ziekbed. Daar moeten we ook in Den Haag over durven praten, ” aldus Ellemeet.
 Ellemeet organiseerde een symposium in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Minister De Jonge nam daar de nota ‘Lachend Tachtig’ in ontvangst. Het Centraal Planbureau is gevraagd om de plannen van GroenLinks door te rekenen om na te gaan hoeveel kosten er met het initiatief zijn gemoeid.
Bron: Groen Links
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen