Op weg naar de perfecte sportrolstoel

Array

Mobiliteit in rolstoelbasketbal is afhankelijk van de atleet, de rolstoel en de omgeving en de interactie tussen deze drie aspecten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Annemarie de Witte waarin zij inzicht geeft in rolstoelbasketbalmobiliteit om de prestatie te verbeteren.

Een lagere zithoogte komt de mobiliteit van een sportrolstoel ten goede bij rolstoelbasketbal. Gewicht en grip hebben geen invloed op de mobiliteit.

Rolstoelkenmerk

Om inzicht te krijgen in de mobiliteit ontwikkelde De Witte een observatieschema waarin zij alle mogelijke atleet-rolstoelacties definieerde. Dit schema gebruikte zij vervolgens om via videoanalyse inzicht te krijgen in hoe vaak alle mogelijke handelingen worden uitgevoerd tijdens wedstrijden.

Op basis van die resultaten ontwikkelde De Witte een veldtest die de belangrijkste aspecten van mobiliteit in een wedstrijd simuleert. Zij nam de test af bij een groot aantal topspelers van het Nederlandse team op Papendal om de betrouwbaarheid, validiteit en sensitiviteit te testen. Daarnaast gebruikte zij de uitkomsten van deze test om te voorspellen welke rolstoel-atleetkenmerken mogelijk een effect hebben op prestatie. Vervolgens keek zij met de simulatietest naar het effect van drie rolstoelkenmerken (zithoogte gewicht & grip) op mobiliteit.

Gewone rolstoelgebruiker

De Witte: “Dit onderzoek is pas het topje van de ijsberg maar met de beschreven methodes kan in de toekomst beter onderzoek gedaan worden naar het effect van rolstoelinstellingen op mobiliteit in rolstoelbasketbal en is mijn methode ook makkelijk te vertalen naar andere sporten. Daarnaast hopen we dat de gevonden uitkomsten zich vertalen naar de gewone rolstoelgebruiker.”

Meer informatie over het proefschrift in DARE

Mobility Performance in Wheelchair Basketball

A.M.H. de Witte

prof.dr. H.E.J. Veeger, prof.dr. L.H.V. van der Woude, copromotoren dr. M.J.M. Hoozemans, dr. M.A.M. Berger

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Bewegingswetenschappen

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen