Eerste regionale wondzorgspreekuur Diakonessenhuis en IvHG

Array
Genezen met zuivere zuurstof onder duikboot omstandigheden

Patiënten met moeilijk genezende wonden zoals bestralingswonden of diabetische voetwonden kunnen in Utrecht vanaf nu beter geholpen worden. Het Wond Expertisecentrum van het Diakonessenhuis en het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG) hebben de handen in een geslagen en organiseren samen een spreekuur waar alle type moeilijk genezende wonden kunnen worden behandeld. 

Hyperbare zuurstoftherapie

Via het spreekuur wordt onder andere hyperbare zuurstoftherapie aangeboden. Dit is een therapie waarbij patiënten in een kamer die onder druk staat zuivere zuurstof via een mondneuskapje inademen. De grotere concentratie zuurstof en de hoge druk zorgen, in combinatie met de aanmaak van bloedvaatjes rond de wonden, voor herstel. Normale lucht bevat iets meer dan 20 procent zuurstof. Wanneer je die inademt hecht de zuurstof zich aan de rode bloedcellen die het vervolgens door het bloed transporteren naar de plek in het lichaam waar de zuurstof nodig is. Wanneer mensen onder verhoogde omgevingsdruk lucht inademen die helemaal uit zuurstof bestaat, neemt ook het bloedplasma zuurstof op. Dit bevordert niet alleen de genezing op dat moment. Doordat er nieuwe bloedvaatjes ontstaan heeft hyperbare zuurstoftherapie een duurzaam effect.

Wondzorg

Patiënten die met een complex genezende wond verwezen worden naar het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Maarssen worden daar gezien door een vaatchirurg en een verpleegkundig wondconsulent van het Diakonessenhuis. Als de vaatchirurg of wondverpleegkundig specialist denkt dat een patiënt het best geholpen is met hyperbare zuurstoftherapie dan neemt de arts van het IvHG de patiënt over. Tijdens de therapie zitten patiënten in een luxe vliegtuigstoel in een kamer die geleidelijk op druk wordt gebracht. Wanneer na een minuut of tien de kamer op 2,5 bar is gebracht – dat is dezelfde druk die je ervaart als je tot een diepte van 15 meter duikt – kunnen de patiënten zuurstof ademen via een mondneuskapje. In totaal duurt de behandeling zo’n 2 uur.

 

Verzekerd van zorg

De zorg die het Diakonessenhuis en het IvHG bieden is voor mensen met genoemde klachten verzekerd via het basispakket. Hierdoor is de zorg volledig vergoed. Wel kan het zo zijn dat het eigen risico betaald dient te worden. Elke dinsdagochtend vindt er een spreekuur plaats waarbij complexe wonden worden beoordeeld en behandeld door de vaatchirurg en de verpleegkundig wondconsulent.

 

Voor patiënten is deze samenwerking goed nieuws. Zij kunnen dichtbij hun reguliere ziekenhuis innovatieve zorg krijgen die hun klachten aanpakt. Voor het Diakonessenhuis en IvHG betekent de samenwerking een uitbreiding van het zorgpakket en een verbeterde aanpak van wondzorg. Naast optimalisering van de wondbehandeling levert de samenwerking verdere voordelen op zoals uitbreiding van diagnostische mogelijkheden en biedt het kansen voor wetenschappelijk onderzoek.

Bron: Diakonessenhuis 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen