Sociale cognitie al minder vóór ontstaan eerste psychose

0
1684

Sociale cognitie is verminderd bij mensen die het risico lopen op psychosen. Dat concludeert promovenda Rozanne van Donkersgoed op basis van haar onderzoek naar sociale cognitie en de behandeling van metacognitie bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Daarnaast blijkt dat mensen met een psychotische kwetsbaarheid meer moeite hebben met het inleven in mensen met expressieve gezichten in vergelijking met gezonde mensen.

Met sociale cognitie wordt bedoeld: de mentale operaties die ten grondslag liggen aan sociale interacties. Met metacognitie wordt verwezen naar het proces van reflecteren op de eigen gedachten en gevoelens en die van anderen. Uit het onderzoek van Van Donkersgoed komt naar voren dat sociale cognitie al verminderd is vóór het ontstaan van een eerste psychose.

Psychose

Aangezien sociale cognitie invloed heeft op sociaal functioneren en daarmee op de mentale gezondheid, is het van groot belang om sociale cognitie te verbeteren bij mensen die het risico lopen op een psychose. Empathie, een onderdeel van sociale cognitie, blijkt verminderd bij mensen die een psychose hebben gehad. Ze hebben meer moeite met het lezen van expressieve gezichten in vergelijking met gezonde personen.

Metacognitie verminderd

Uit eerder onderzoek komt naar voren dat metacognitie verminderd is bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Van Donkersgoed onderzocht een nieuwe therapie die metacognitie wil verbeteren (MERIT therapie) op effectiviteit in een ‘randomized controlled trial’. De mensen in de behandelingsgroep lieten een verbetering in metacognitie zien, een half jaar na de therapie, in vergelijking met de mensen die reguliere behandeling kregen. MERIT is een intensieve therapie en is daarom niet de eerste keus voor behandeling voor elke patiënt, maar het is mogelijk wel nuttig voor specifieke groepen patiënten die niet reageren op standaard, korte therapieën.

Social cognition and treatment in psychosis

Promotie: Mw. R. (Rozanne) van Donkersgoed
Wanneer: 24 mei 2018
Aanvang: 12:45
Promotors: prof. dr. G.H.M. (Marieke) Pijnenborg, prof. dr. A. (Andre) Aleman
Copromotor: drs. A. Wunderink
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

 

Het onderzoek is gefinancierd door de RUG, PPO en GGZ Friesland.

Bron: RUG