Risico op nieuwe vormen van kanker bij gebruik van denosumab

Array

Bij patiënten die worden behandeld met Xgeva (denosumab) bij uitgezaaide botkanker of een reusceltumor van het bot, kan er opnieuw kanker optreden. Bij gebruik van zoledroninezuur is dat risico kleiner. Dit blijkt uit klinisch onderzoek. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen hierop alert te zijn.

De nieuwe informatie zal worden toegevoegd aan de bijsluiter en de productinformatie voor arts en apotheker (SmPC).

Denosumab

Xgeva remt de botafbraak en versterkt hierdoor de botten. Xgeva wordt voorgeschreven aan patiënten met uitzaaiingen van kanker in de botten of voor de behandeling van reusceltumor van het bot.

De firma Amgen B.V. heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar internisten (inclusief oncologen, hematologen en hemato-oncologen), longartsen, urologen en ziekenhuisapothekers  (plus alle genoemde zorgverleners in opleiding).

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

  • DHPC Xgeva

    Bij patiënten die worden behandeld met Xgeva (denosumab) bij uitgezaaide botkanker of een reusceltumor van het bot, kan er…

    Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen