Verslaving vroegtijdig signaleren met nieuwe online tools

Verslaving vroegtijdig signaleren met nieuwe online tools

Hoe vaak en hoe veel drink ik nu precies? Die vraag is voor veel mensen best lastig te beantwoorden, het eigen gebruik wordt meer dan eens onderschat. Ook voor praktijk ondersteuners huisarts GGZ (POH-GGZ) is het lastig om een beginnende verslaving te herkennen. Met deze uitdagingen gingen Tactus Verslavingszorg en Jellinek, als onderdeel van de prestatie-inkoop verslavingszorg van Zilveren Kruis, aan de slag.

Voor iedereen die het eigen gebruik wil monitoren is de Middelen Meter App ontwikkeld. Ook voor de POH-GGZ zijn er nieuwe tools om het vroegtijdig signaleren van verslaving te bevorderen. Lichamelijke en psychische klachten waarvoor patiënten op spreekuur komen worden namelijk vaak niet in verband gebracht met overmatig middelengebruik.

Inzicht in eigen gebruik: Middelen Meter App

Met behulp van de Middelen Meter app zijn mensen in staat om via hun mobiel dagelijks hun middelengebruik bij te houden. Dit inzicht in het eigen gebruik creëert bewustzijn en helpt patiënten bij het stellen en nastreven van doelen. Ook kan het een extra stimulans zijn om vroegtijdig professionele hulp te zoeken. De app is geschikt voor het monitoren van alcohol, tabak, cannabis en benzodiazepinen (slaap-, en kalmeringsmiddelen).

Ondersteuning voor de POH-GGZ

Met de website www.pohverslaving.nl en een gratis e-learning op GGZ Ecademy krijgt de POH-GGZ nieuwe handvatten. De tools helpen problematisch middelengebruik te signaleren, bespreekbaar te maken en patiënten te begeleiden naar de meest passende hulpverlening.
Op de website vindt de POH onder andere informatie over de relatie tussen klachten en de verschillende middelen en een stappenplan om gebruik bespreekbaar te maken. In de e-learning leert de praktijkondersteuner alert te zijn op de (indirecte) signalen middelengebruik en met behulp van verschillende casussen worden gesprekstechnieken geleerd.

POH-GGZ

Arnoud Cornelissen, POH-GGZ bij Mediant is enthousiast: ‘Je staat er normaal niet zo bij stil dat er veel patiënten zijn die middelen gebruiken, en zich presenteren met andere klachten. De website geeft mij een houvast om een gesprek met een patiënt te voeren over middelengebruik. Ook maakt het mij meer bewust over hoe ik middelengebruik kan signaleren en adresseren.’

Verbeteren verslavingszorg

Deapp, website en e-learning zijn mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis. Geselecteerde aanbieders krijgen binnen het kansendossier van de prestatie-inkoop verslavingszorg de mogelijkheid om de expertise op het gebied van verslavingszorg te bevorderen. Door middel van deze drie producten hopen Jellinek, Tactus Verslavingszorg en Zilveren Kruis bij te kunnen dragen aan vroegtijdige signalering van, en begeleiding bij middelenproblematiek bij patiënten in de huisartsenpraktijk.
De Middelen Meter app is gratis en anoniem te downloaden via de App store en Google play store.
Bron: Zilveren Kruis
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen