Apps om huidkanker op te sporen zijn ongeschikt voor betrouwbaar oordeel

0
1467

Krachtige lentezon maakt huid extra kwetsbaar

De krachtige zon van de afgelopen dagen maakt goede bescherming van de huid noodzakelijk. Controle van de huid is ook belangrijk, maar de apps die hiervoor op de markt zijn, blijken onvoldoende geschikt. Ze komen in de meerderheid van de beoordelingen tot andere conclusies dan dermatologen die dezelfde huid onderzoeken. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog en melanoomexpert dr. Nicole Kukutsch van het Huidkankercentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens de onderzoeker zijn ze ongeschikt om een betrouwbaar oordeel te stellen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de wetenschappelijke vereniging van dermatologen, de NVDV.

Met de apps, waarvoor moet worden betaald, kan een vlek via de telefoon wordt gescand. Een bepaalde rating (bijvoorbeeld rood- geel -groen) geeft aan of een vlek een hoog risico heeft of niet. Een deel van het onderzoek is uitgevoerd onder de bezoekers van de Nationale Huidkankerdag 2017.

Meer dan 60% foutmarge

Voor het onderzoek werd bezoekers in vier academische centra – Leiden, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam – gevraagd of ze twee plekken konden aanwijzen die ze nader onderzocht wilden zien. Van die plekken werd een foto gemaakt met een app en daarna werd dezelfde plek beoordeeld door één of twee dermatologen, zonder dat de dermatoloog kennis had van de uitslag van de app. Zo werden van 125 bezoekers in totaal 199 verdachte plekjes nader bekeken. Dr. Kukutsch: “In veel gevallen (45 procent) lukte het ons niet een goede foto met de app te maken; in totaal ondernamen we bij iedereen bij wie dit misging, maximaal vijf pogingen. 67 procent van de plekjes die door de app als ‘rood’ werden bestempeld (hoog risico) en 70 procent van de ‘gele app-rating’ (gemiddeld risico) waren volgens de dermatoloog een gewone moedervlek of een ouderdomswrat. Dat vind ik een erg hoge foutmarge. Overigens zijn soortgelijke resultaten ook door andere onderzoeksgroepen gevonden.”

Monitoren

Volgens de onderzoeker geeft deze uitslag aan dat weinig waarde kan worden gehecht aan de beoordeling die de apps stellen. “Ik zie vooralsnog alleen een voordeel om een app te gebruiken om met foto’s bij te houden hoe een vlek op je huid zich ontwikkelt. Daar mag je verder geen waarde aan hechten. Het leidt alleen tot onrust en hogere zorgconsumptie. Er zit ongetwijfeld toekomst in het gebruik van dit soort apps, maar ze zijn nu nog niet goed genoeg. Verder is het belangrijk om te weten dat de meeste melanomen (kwaadaardigste soort huidkanker) niet uit reeds aanwezige moedervlekken ontstaan maar op gewone huid.”

Risicogroepen

Colette van Hees, voorzitter van de dermatologenvereniging: “Mensen die regelmatig verbranden en  mensen met een buitenberoep hebben een verhoogd risico op huidkanker. Erfelijkheid speelt een rol en ook het gebruik van medicijnen die het afweersysteem remmen. Voor al deze risicogroepen is een regelmatige controle van de huid daarom belangrijk. De apps zouden daarbij kunnen helpen, maar dit onderzoek geeft aan dat ze vooralsnog geen sluitende oplossing bieden voor het opsporen van huidkanker.”

Huidkankerdag 2018

De belangstelling voor huidkanker is groot. Evenals in andere jaren is de inschrijving voor een huidcheck tijdens de Huidkankerdag inmiddels gesloten vanwege het grote aantal aanmeldingen. De dag wordt gehouden op 2 juni. De deelnemende dermatologen leggen op deze dag uit waar bij zelfcontrole van de huid op gelet moet worden. Ook wordt advies gegeven over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling.

Bron: NVDV

Vorig artikelVijf bedrijven en Radboudumc ontwikkelen helende omgeving voor patiënt
Volgend artikelMaasstad Ziekenhuis kijkt terug op succesvol 2017
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.