Neem signalen psychische problemen serieus

0
1242
Human brain in blue x-ray view

Belang van preventie en vroegdetectie
Parnassia Groep zet tijdens het symposium ‘Vroegdetectie in de ggz’ op 28 juni in Den Haag de laatste ontwikkelingen op het gebied van vroegdetectie en resultaten daarvan op een rij. Preventie en vroegdetectie begint een prominente plek te krijgen binnen de ggz, omdat we weten dat vroegtijdig ingrijpen zwaardere psychische problemen kan voorkomen.

Hoe zorg je ervoor dat de eerste signalen van persoonlijkheidsstoornissen worden opgevangen? Hoe voorkom je dat je patiënt een psychose ontwikkelt? Hoe zorg je goed voor de kinderen van je patiënten? Wat kunnen hulpverleners in de volwassenzorg en de jeugdzorg/jeugd-ggz van elkaar leren. Hoe denken gemeenten en zorgverzekeraars over deze aanpak? Deze vragen worden tijdens het symposium Vroegdetectie in de ggz vanuit zowel de onderzoeks- als zorgkant belicht.

Het begint bij jongvolwassenen en kinderen van patiënten

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de volwassenen met psychische problemen als kind ook al psychische problemen hadden. Veel psychische problemen ontstaan voor het 25ste jaar. Naast dat dit een grote maatschappelijke impact heeft voor de patiënt en zijn omgeving, blijkt dat in deze gezinnen  drie keer meer kans is op kindermishandeling. Een derde van onze patiënten heeft kinderen. Vandaar dat Parnassia Groep tijdens de behandeling van een ouder aandacht schenkt aan de opvoeding en ontwikkeling van hun kind(eren). Zodat voorkomen kan worden dat een kind in een latere fase van zijn leven psychische problemen krijgt.

Vroegdetectie psychische problemen

Naast gezondheidswinst is er ook een kostenaspect. Uit onderzoek blijkt dat nu investeren in preventie en vroegdetectie goedkoper is dan niets doen.*  Een constatering die staatssecretaris Blokhuis steunt en daardoor ook meer wil inzetten op preventie.

* Trimbos Instituut ‘Rendeert zorgonderzoek in de GGZ?’

Bron: Parnassia

Vorig artikelNFU teleurgesteld over afbreken van cao-overleg
Volgend artikelRisico’s blaaskanker onderschat
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.