Onderzoek suggereert mogelijk verhoogd risico op neuraalbuisdefect bij gebruik dolutegravir

De EMA adviseert uit voorzorg om HIV remmers met dolutegravir (Tivicay®,Triumeq®), niet voor te schrijven aan vrouwen die zwanger kunnen worden. Gebruikt de vrouw toch een geneesmiddel met dolutegravir, dan moet anticonceptie gebruikt worden. Vrouwen die het middel gebruiken en zwanger zijn of willen worden, wordt geadviseerd niet zonder overleg te stoppen, maar contact op te nemen met hun arts.


Onderzoek

Aanleiding voor het advies zijn de voorlopige resultaten van een onderzoek in Botswana. In dit onderzoek kregen vier van de 426 vrouwen die zwanger werden, terwijl ze deze HIV remmer gebruikten, een kind met een neuraalbuisdefect (0.9%). Bij de vrouwen die een andere HIV remmer gebruikten was dit 0.1%. Een neuraalbuisdefect (bijvoorbeeld een open rug) is een aangeboren afwijking die kan ontstaan in de zwangerschap als ruggenmerg en hersenen niet goed worden aangelegd.

Voorlopige resultaten


De voorlopige resultaten van het onderzoek moeten nog verder worden geëvalueerd door de Europese Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC). Ook de FDA in Amerika komt met vergelijkbare adviezen naar aanleiding van deze voorlopige onderzoeksresultaten. Volgend jaar worden de definitieve resultaten van het onderzoek verwacht.

Lees hier het bericht van de EMA over dolutegravir.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen