Koningin Máxima brengt werkbezoek aan iZi-ervaarwoning en project ‘Haags Ontmoeten’ in Den Haag

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vrijdagochtend 1 juni als gast van burgemeester Pauline Krikke een werkbezoek gebracht aan de iZi-ervaarwoning en het project ‘Haags Ontmoeten’  in Den Haag. De bezoeken stonden in het teken van innovaties in ouderenbeleid en ouderenzorg, zoals Den Haag deze vorm geeft.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zegt dat gemeenten er voor moeten zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente Den Haag hecht er aan om een seniorvriendelijke stad te zijn. Het gaat daarbij niet alleen om gezondheid, veiligheid en zorg, maar bovenal om vitaliteit en leefplezier en om de juiste infrastructuur zodat ouderen in hun eigen buurt zelfstandig kunnen blijven wonen.

iZi Gezond Lang Thuis

Koningin Máxima werd in de iZi-ervaarwoning rondgeleid door twee ervaringsdeskundige ambassadeurs van het project iZi Gezond Lang Thuis. Zij lieten haar kennismaken met diverse technologische snufjes die behulpzaam kunnen zijn wanneer ouderen langer thuis blijven wonen. Omdat ouderen zelf het beste kunnen aangeven wat wel en wat niet handig is krijgen zij in Den Haag de kans om diverse producten uit te proberen en hun ervaringen te delen.

Na de rondleiding vond een gesprek plaats met professor Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde en directeur Leyden Academy, mevrouw Elisabeth de Vries, coördinator van het actieprogramma Den Haag Seniorvriendelijke stad en mevrouw Betty Boomsma, beleidsmedewerker ouderen, Xtra welzijn. Onderwerp van gesprek waren de ontwikkelingen in het ouderenbeleid dat leefplezier en vitaliteit van mensen centraal stelt.

Haags Ontmoeten

Aansluitend werd het project Haags Ontmoeten in wijkcentrum De regenvalk op het Regentesseplein in Den Haag bezocht. Om zelfstandig en gelukkig te leven is het cruciaal dat de omgeving van ouderen rekening houdt met en respect heeft voor kwetsbare, vergeetachtige en eenzame buren en klanten. Haags ontmoeten wil een spil zijn in iedere wijk om mensen en organisaties samen te brengen. En ook hier geldt dat de vraag wat er nodig is bij de ouderen zelf wordt neergelegd. In het wijkcentrum ontmoetten Koningin Máxima en burgemeester Krikke een aantal bezoekers, vrijwilligers, mantelzorgers, de wijkverpleegkundige van zorgorganisatie Florence  en de ouderenconsulent van welzijnsorganisatie Xtra

Al eerder bracht Koningin Máxima werkbezoeken die zijn gericht op zorginnovatie, zoals in 2014 aan het Futurelab voor de Zorg in Driebergen-Rijsenburg, dat innovatieve zorgoplossingen en -technieken ontwikkelt, waardoor ouderen en chronisch zieken zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. In november 2016 was ze in Enschede bij Roessing, Research and Development dat zich richt op innovatie in de revalidatiezorg.  En in april 2017 bracht ze een werkbezoek aan de afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar zij met psychiaters en patiënten sprak over innovatieve ontwikkelingen in de psychiatrie. In oktober 2017 bezocht ze Parnassia in Den Haag. Daar stonden vroege detectie en preventie van psychoses centraal en de toepassing van verwenzorg in de langdurige psychiatrie.

Bron: RVD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen