Mantelzorgers direct postoperatief betrekken in de zorg

Array

Landelijke verpleegkundige prijzen uitgereikt

Het kan raadzaam zijn mantelzorgers al tijdens de ziekenhuisopname actief bij de zorg te betrekken. De mantelzorg na het ontslag verbetert daardoor merkbaar. Dat blijkt uit het onderzoek waarvoor klinisch epidemioloog Anne Eskes van het AMC op donderdag 31 mei de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2018 kreeg.

Mantelzorgers betrekken

Anne Eskes en haar collega’s ontwierpen een project waarin mantelzorgers werden ingezet bij de zorg voor volwassenen die een alvleesklier- of een slokdarmoperatie hadden ondergaan. Tijdens de opname fungeerden verpleegkundigen als ‘coaches’ voor de mantelzorgers. Vergeleken bij een controlegroep waren de patiënten mét mantelzorger, na hun ontslag fysiek actiever, ze bleken meer tanden te poetsen en ademhalingsoefeningen te doen. Patiënten en mantelzorgers in deze groep waren bovendien meer tevreden met de ziekenhuisopname dan patiënten zonder mantelzorger. Negen op de tien mantelzorgers zeiden zich door het mantelzorgprogramma beter voorbereid te voelen op het ontslag.

De Praktijkprijs is Eskes op donderdag 31 mei in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitgereikt door voormalig CDA-kamerlid Sabine Uitslag. Dat gebeurde voorafgaand aan de Anna Reynvaanlezing van Cynda Rushton, hoofd van de School of Nursing van Johns Hopkins University (VS). Sabine Uitslag maakte ook de winnaars bekend van de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs (voor het beste wetenschappelijke artikel van een verpleegkundige) en de Anna Reynvaan Studentenprijs.

Verpleegkundig pijnconsulent

De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs ging dit jaar naar verpleegkundig pijnconsulent Rianne van Boekel (Radboudumc/HAN). Rianne en haar team vroegen duizend patiënten hoeveel pijn ze hadden bij het bewegen, op dag 1 tot en met 3 na de operatie. Ook registreerden ze de complicaties die tot 30 dagen na de operatie optraden. De resultaten suggereren dat veel pijn op de eerste dagen na de operatie leidt tot een verhoogde kans op zorg-gerelateerde infecties, waaronder urineweg- en wondinfecties. Van Boekel pleit er daarom voor om juist in de eerste dagen meer aandacht te besteden aan pijn en pijnbestrijding.

De winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs 2018 richtte zich op aandacht voor zingeving op een medisch-psychiatrische unit. Annemap Postuma van de Hogeschool Viaa beschrijft in haar winnende artikel de omgang met een ethisch dilemma. Ze slaagt erin verpleegkundigen evidence-based handvatten aan te reiken om de ‘methodische onhandigheid’ het hoofd te kunnen bieden die in dit soort situaties vaak optreedt.

Over de Anna Reynvaanlezing

De Anna Reynvaanlezing is de jaarlijkse landelijke verpleegkundige lezing georganiseerd door AMC en VUmc, in samenwerking met HvA/Amsterdam School of Health Professionals, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, en TVZ – Vakblad verpleegkunde in praktijk en wetenschap.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen