Patiënt met kanker krijgt sociale begeleiding in Spaarne Gasthuis

Array

Spaarne Gasthuis en Adamas Inloophuis slaan handen ineen
Patiënten en hun naasten die met kanker worden geconfronteerd, krijgen te maken met onzekerheden, verdriet en vooral veel vragen. Het dagelijks leven raakt ontregeld en er kunnen spanningen ontstaan. Het tijdig signaleren en onderkennen van psychosociale problemen is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van leven én voorkomt onnodig leed. Daarom zijn het Spaarne Gasthuis en het Adamas Inloophuis als eerste in Nederland een strategische samenwerking aangaan, waarin aan patiënten medische én psychosociale ondersteuning wordt aangeboden in het oncologiecentrum van het Spaarne Gasthuis.

Onderscheidend in aanvullende zorg

In het Spaarne Gasthuis en de nevenvestiging van het Antoni van Leeuwenhoek in Hoofddorp zijn speciaal opgeleide vrijwilligers van het Adamas Inloophuis aanwezig in de wachtkamers en bij de dagbehandeling. De vrijwilligers zijn bij Adamas opgeleid en weten – vaak uit eigen ervaring – wat de impact van kanker is. Zij bieden een luisterend oor, geven waar nodig advies, of bieden psychosociale ondersteuning. Daarnaast kunnen zij in het oncologiecentrum als buddy fungeren voor patiënten. De vrijwilligers van het Adamas Inloophuis zijn laagdrempelig benaderbaar omdat patiënten geen afspraak hoeven te maken en de vrijwilligers op de diverse afdelingen rondlopen. De vrijwilligers zijn herkenbaar en voelen vaak aan of iemand interesse heeft in een gesprek. Patiënten zijn welkom op elk voor hen gewenst moment en geven geen medische informatie.

7 juni werkbezoek

Andere IPSO inloophuizen en ziekenhuizen in Nederland hebben inmiddels interesse in een soortgelijke samenwerking. Op 7 juni a.s. is er een werkbezoek waar beide partijen geïnformeerd worden door het Spaarne Gasthuis en Adamas Inloophuis wat de kansen en uitdagingen zijn. Op deze manier hopen we dat formele zorg en informele zorg meer met elkaar gaat samenwerken om de patiënt te ondersteunen in het ziekenhuis. Mocht u als journalist aanwezig willen zijn bij deze bijeenkomst dan bent u van harte welkom tussen 10.45 en 14.00 in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Bron: Spaarne Gasthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen