Steeds vaker uitbraak schurft in studentenhuizen

Array

Recent zijn er diverse uitbraken van scabiës (schurft) geweest in studentenhuizen in onder andere Leiden, Groningen en Limburg. In verschillende studentensteden, melden zich steeds meer studenten met schurft-klachten. Ze hebben last van jeuk, schilfers en rode strepen op de huid. Dat melden huisartsen en GGD’s.

Jaarlijks komen er regelmatig scabiës-meldingen bij GGD ’en binnen. Scabiës is ongevaarlijk, matig besmettelijk en met medicijnen of zalf makkelijk te verhelpen. De uitvoering van de infectieziektebestrijding is in Nederland belegd bij de GGD ‘en en het RIVM.

Schurftuitbraak

Schurft, scabiës,  wordt veroorzaakt door een mijt. Die kan zich op de huid nestelen via een andere besmette persoon. Volgens de GGD’s gebeurt dat vooral op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven, zoals studentenhuizen, verpleeghuizen en asielzoekerscentra.

Over het precieze aantal meldingen is niets bekend omdat het aantal besmettingen met schurft wordt niet bijgehouden. In Groningse studentenhuizen is al vaker sprake geweest van een uitbraak van schurft.

Hoe herken je schurft?

De schurftmijt graaft zich een weg door de oppervlakte van de huid om daar haar eitjes te leggen. Dat zorgt voor jeuk, blaasjes en bultjes op de huid.

Wat is scabiës?

Schurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze mijt is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes aan de oppervlakte van de huid en legt daar haar eitjes.
Wat merkt u ervan?

Een van de belangrijkste verschijnselen is jeuk die steeds erger wordt. Dit kan over het hele lichaam voorkomen. Iemand met schurft heeft hier vooral ’s nachts last van en als het warm is. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan.

Hoe kun je het krijgen?

Besmetting kan plaatsvinden door langdurig (een kwartier of langer) of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft. Denk aan lichamelijke verzorging, seksueel contact of gezamenlijk gebruik van een bed. Schurft is goed te behandelen met een crème.

Hoe kun je scabiës voorkomen?

U kunt een paar algemene voorzorgsmaatregelen nemen om schurft te voorkomen. Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander. Gebruik op reis eventueel uw eigen lakens/lakenzak. Als je weet dat iemand schurft heeft, vermijd dan langdurig intensief huidcontact.

Bron: GGD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen