Steeds vaker uitbraak schurft in studentenhuizen

0
2657

Recent zijn er diverse uitbraken van scabiës (schurft) geweest in studentenhuizen in onder andere Leiden en Groningen in Limburg. In verschillende studentensteden, melden zich steeds meer studenten met schurft-klachten. Ze hebben last van jeuk, schilfers en rode strepen op de huid. Dat meldt de NOS op basis van informatie via de GGD’s in Groningen, Hollands Midden en de regio Utrecht.

Jaarlijks komen er regelmatig scabiës-meldingen bij GGD ’en binnen. Scabiës is ongevaarlijk, matig besmettelijk en met medicijnen of zalf makkelijk te verhelpen. De uitvoering van de infectieziektebestrijding is in Nederland belegd bij de GGD ‘en en het RIVM.

Schurftuitbraak

Schurft, scabiës,  wordt veroorzaakt door een mijt. Die kan zich op de huid nestelen via een andere besmette persoon. Volgens de GGD’s gebeurt dat vooral op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven, zoals studentenhuizen, verpleeghuizen en asielzoekerscentra.

Over het precieze aantal meldingen is niets bekend omdat het aantal besmettingen met schurft wordt niet bijgehouden. In Groningse studentenhuizen is al vaker sprake geweest van een uitbraak van schurft.

Hoe herken je schurft?

De schurftmijt graaft zich een weg door de oppervlakte van de huid om daar haar eitjes te leggen. Dat zorgt voor jeuk, blaasjes en bultjes op de huid.

Wat is scabiës?

Schurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze mijt is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes aan de oppervlakte van de huid en legt daar haar eitjes.
Wat merkt u ervan?

Een van de belangrijkste verschijnselen is jeuk die steeds erger wordt. Dit kan over het hele lichaam voorkomen. Iemand met schurft heeft hier vooral ’s nachts last van en als het warm is. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan.

Hoe kun je het krijgen?

Besmetting kan plaatsvinden door langdurig (een kwartier of langer) of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft. Denk aan lichamelijke verzorging, seksueel contact of gezamenlijk gebruik van een bed. Schurft is goed te behandelen met een crème.

Hoe kun je scabiës voorkomen?

U kunt een paar algemene voorzorgsmaatregelen nemen om schurft te voorkomen. Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander. Gebruik op reis eventueel uw eigen lakens/lakenzak. Als je weet dat iemand schurft heeft, vermijd dan langdurig intensief huidcontact.

Bron: GGD, NOS