Grootschalig Nederlands onderzoek onderschrijft oncologische veiligheid lipofilling

Lipofilling als behandelmethode bij een borstreconstructie is oncologisch veilig en zorgt niet voor de terugkeer van tumorcellen. Dit blijkt uit een promotieonderzoek van onderzoeker Todor Krastev, verbonden aan de afdeling Plastische chirurgie van het Maastricht UMC+. Lipofilling bij borstreconstructies is sterk in opkomst als behandeling na borstkanker, waarbij een borst/borsten geheel of gedeeltelijk is/zijn geamputeerd. Bij een lipofilling behandeling worden vetcellen die zijn geoogst met behulp van liposuctie gebruikt om een defect aan de borst te herstellen. Omdat ook stamcellen worden verplaatst, werd gevreesd dat deze resterende slapende tumorcellen konden opwekken, met als gevolg de terugkeer van borstkanker. Dit is niet het geval, zo blijkt uit de Nederlandse studie, die is gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift British Journal of Surgery. De NVPC hoopt dat er met dit nieuwe onderzoek een volledige vergoeding komt voor borstreconstructies met lipofilling. Nu wordt slechts een gedeeltelijke borstreconstructie vergoed (bijvoorbeeld bij herstel van een deuk). Dit in tegenstelling tot veel andere landen in de wereld waar deze innovatieve methode al geruime tijd geaccepteerd is.

Lipofilling

Onderzoeker Krastev heeft alle gepubliceerde onderzoeken over lipofilling bij borstreconstructie van de afgelopen 30 jaar vergeleken om te zien of er sprake is van een oncologische risico. Liposuctievet dat wordt verplaatst in het lichaam bevat hoge concentraties stamcellen, die de kracht hebben om andere cellen te herstellen. Gevreesd werd daarom dat tumorcellen ook konden worden opgewekt door de reconstructiemethode.
Hoewel er verschillende individuele studies zijn gedaan die het tegendeel bewezen, werd gesteld dat deze statistisch niet krachtig genoeg waren om de risico’s helemaal uit te sluiten. Verder gaven studies met de behandeling bij dieren en mensen tegenstrijdige uitkomsten. Krastev heeft bijna 100 eerdere studies naar de oncologische veiligheid van lipoflling vergeleken, waarbij 4.292 patiënten waren betrokken. Hieruit bleek dat er geen sprake is van oncologisch risico’s. Dit onderzoek is uniek in zijn soort omdat het nog nooit op deze schaal is uitgevoerd. De resultaten zijn belangrijk voor patiënten, omdat lipofilling als behandelmethode bij borstreconstructies steeds vaker wordt toegepast, onder andere vanwege een kortere herstelperiode en weinig bijwerkingen.

Borstreconstructie

Bij lipofilling wordt er gebruik gemaakt van de verplaatsing van lichaamseigen vet verkregen met behulp van liposuctie. Dit komt van een plek in het lichaam waar er genoeg is en gaat naar een plek waar er tekort is, zoals bij defecten van de borst ten gevolge van de chirurgische behandeling van borstkanker. Doordat er geen lichaamsvreemd materiaal aan te pas komt, zoals een siliconenimplantaat, is er geen risico op ontstekingen, lekkage of de noodzaak om implantaten te vervangen. Dit maakt de ingreep minder belastend voor de patiënt. Omdat het vetweefsel meegroeit met het lichaam, zorgt het voor een levenslang resultaat. Uit een ander recent promotieonderzoek van het Maastricht UMC bleek al dat lipofilling bij reconstructieve behandelingen tot betere resultaten leidde evenals een hoge tevredenheid onder zowel patiënten als artsen.

Vergoeding lipofilling

In tegenstelling tot veel andere landen in de wereld wordt de methode in Nederland nog niet volledig vergoed of toegepast. Waar lipofilling in andere Europese landen steeds meer wordt gebruikt zit de behandeling in Nederland in een proeffase. Dit houdt in dat sinds 2016 vrouwen, die een borstsparende operatie hebben ondergaan en daardoor gedeeltelijke vormafwijkingen aan de borst hebben of vrouwen die wegens borstkanker een gedeeltelijke borstamputatie hebben, een beperkte vergoeding krijgen. Dit geldt echter alleen onder bepaalde voorwaarden.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) pleit samen met de Borstkankervereniging Nederland (BVN) al langer voor volledige vergoeding van lipofilling bij gedeeltelijke borstreconstructie en is daarom erg tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. “Dit onderzoek is een zeer belangrijke bijdrage aan de al omvangrijke bewijslast die laat zien dat lipofilling een veilige reconstructiemethode is. Hierdoor zetten we een positieve stap in de richting van volledige vergoeding vanuit het basispakket”, aldus prof. dr. Rene van der Hulst van het Maastricht UMC en mede-auteur van het artikel in het British Journal of Surgery.
Het volledige onderzoek kunt u hier lezen
Bron: NVPC
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen