Interactieve infographic: toezicht op zorgnetwerken

Array

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd publiceert een interactieve infographic over haar toezicht op zorgnetwerken. In de afgelopen jaren heeft de inspectie de basis gelegd voor het toezicht op zorgnetwerken rond thuiswonende cliënten met meervoudige zorgbehoeften. De verwachting is dat het belang van goed functionerende zorgnetwerken de komende jaren toeneemt.

Waarom een infographic?

Het toezicht van de inspectie op zorgnetwerken is relatief nieuw. Aan de hand van verschillende voorbeelden van kwetsbare personen laten we zien hoe de zorg in een zorgnetwerk eruit kan zien. En welke zorg- en hulpverleners daar bij komen kijken.

Deze infographic geeft ook voorbeelden van hoe het vaak gaat en hoe het ook anders kan in zorgnetwerken. Met deze infographic wil de inspectie zorg- en hulpverleners op een toegankelijke manier informeren over haar toezicht op zorgnetwerken.

Zorgnetwerken in het kort

De zorg en de maatschappij veranderen. Mensen maken steeds vaker gebruik van zorg op maat thuis, in hun eigen omgeving. Daarbij hebben zij zoveel mogelijk zelf de regie. Dit vraagt om zorg die over de grenzen heen gaat van individuele zorgaanbieders, vakgebieden en sectoren: zorg in zorgnetwerken.

Met zorgnetwerken bedoelen we het persoonlijke zorgnetwerk rond een cliënt of patiënt. Bijvoorbeeld een mantelzorger, huisarts, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, hulp in de huishouding, medisch specialist, de Wmo-dagbesteding en de apotheker. De kwaliteit van deze zorg hangt voor een groot deel af van goede samenwerking tussen zorg- en hulpverleners.

Toezicht op zorgnetwerken

We zien het als onze rol om goede samenwerking in zorgnetwerken te stimuleren. Ook brengen we knelpunten in kaart. Die brengen we onder de aandacht bij de betrokken zorgverleners of partijen. We doen in 2018 onderzoek naar zorgnetwerken bij drie doelgroepen:

  • thuiswonende kwetsbare ouderen;
  • kinderen die medisch specialistische zorg thuis krijgen;
  • mensen met ernstig psychische aandoeningen.

Wat verwacht de inspectie van zorgaanbieders?

Iedere zorgaanbieder of zorgverlener die zorg biedt aan cliënten met meervoudige zorgbehoeften, is onderdeel van een zorgnetwerk. De inspectie vindt het belangrijk dat zorgaanbieders dit vanzelfsprekend vinden. De zorg moet niet alleen van goede kwaliteit moet zijn. We verwachten van zorgaanbieders ook dat zij goed samenwerken en afspraken maken over de zorg voor deze cliënten.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen