Nieuwe aanpak Pieter Baan Centrum zorgt bij helft tbs-weigeraars toch voor diagnose

Array

Bij 48% van de weigeraars toch een conclusie over mogelijke stoornis
Dat blijkt uit de Evaluatie Weigerafdeling Pieterbaan Centrum, opgesteld door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecenrum (WODC). Het WODC analyseerde de eerste resultaten van een speciale weigerafdeling van het Pieter Baan Centrum. Die afdeling is recent opgericht om het probleem van de weigeraar aan te pakken.

De problematiek van de weigeraar staat door de zaak tegen Michael P volop in de belangstelling. Maar het Pieter Baan Centrum kampt al jaren met dat probleem. Ruim 40% van de populatie weigert mee te werken aan onderzoek, veelal uit angst voor lange TBS behandelingen. Door niet mee te werken, is het heel lastig voor het Pieter Baan Centrum om conclusies te trekken over mogelijke stoornissen. Daarom heeft het Pieter Baan Centrum als proef een speciale weigerafdeling opgetuigd. Het WODC deed een tussenonderzoek naar de resultaten in het eerste half.

De weigerafdeling: Unit 3

Unit 3 is een afdeling, waar alleen maar weigeraars worden ondergebracht. Wekenlang worden ze daar geobserveerd. Er zijn permanent drie groepsleiders op drie tot vier weigeraars, die constant het gesprek met hen aangaan. En dat bleek verrassend goed te gaan.

Uiteindelijk gaan ook de meest hardnekkige weigeraars in gesprek, zegt Jolein van Doornmalen, groepsleider op de weigerafdeling: ‘’Het lukt bijna niemand om zes weken lang 24 uur per dag op zijn cel te blijven. De celdeuren staan bijna altijd open. Vooral als we gaan koken is de verleiding groot om eruit te komen. Dan ontstaan er toch gesprekken. Eerst over de maaltijd, de kruiden en vervolgens mondt dat uit in diepe gesprekken’’.

Met koken, tuinieren, sporten of muziek maken wordt geprobeerd de weigeraars toch op de afdeling te krijgen, zodat ze toch iets van zichzelf moeten laten zien.
Joost Harkink, directeur van het Pieter Baan Centrum: ‘’Door de observatie te intensiveren, door de weigeraars bij elkaar te zetten lukt het hen niet meer om zich te verschuilen achter mensen die meer aandacht vragen. Hierdoor kunnen we beter advies geven aan de rechter‘’.

Cijfers WODC

Het WODC heeft onderzoek gedaan naar de resultaten van UNIT 3 in het eerste half jaar. In totaal zijn in die periode 21 weigeraars op Unit 3 geobserveerd. Bij ongeveer de helft van de weigeraars (48%) op Unit 3, heeft het PBC toch conclusie kunnen trekken over een stoornis. Dat gebeurde daarvoor slechts bij 36% van de weigeraars. Ook kon bij 33% van de weigeraars op Unit 3 een advies worden uitgebracht over TBS of een andere maatregel. En ook dat percentage lag voorheen veel lager: 21%

Unit 3 is een pilot project dat eind 2018 is afgerond. Directeur Joost Harkink zegt in EenVandaag dat hij zo tevreden is over de resultaten dat hij nu al heeft besloten om ook na die datum door te gaan met Unit 3.

Bron: EenVandaag.nl

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen