Stichting OOK en Jeroen Bosch Ziekenhuis slaan handen ineen voor optimale ondersteunende zorg bij kanker

Array

QuickScan zorgt voor betere aansluiting op zorgvraag en -aanbod
De oncologiecommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis laat een QuickScan van Stichting OOK uitvoeren. Deze scan geeft het ziekenhuis meer inzicht in haar aanbod en organisatie van ondersteunende zorg bij kanker, hoe patiënten deze ervaren en hoe de verschillende zorgverleners hierin samenwerken.

Niet-medische zorg

Het gaat daarbij om niet-medische zorg, zoals psychologische ondersteuning, huidtherapie, maar ook begeleiding en advies bij voeding en energieverdeling. Tijdens en na de behandeling, maar ook bij palliatieve zorg. In de scan wordt gekeken naar het aanbod vanuit het ziekenhuis zelf en naar verwijzing en samenwerking met de eerste lijn. Steeds meer ziekenhuizen melden zich aan voor de QuickScan van Stichting OOK.

Marlou Logtens-Versteegen is beleidsadviseur Oncologie bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis: “De mensen om ons heen verdienen zorg die bij hen past, dichtbij en op hun manier geboden. In het bieden van die zorg hebben wij onder meer een informerende en coachende rol, die we met nieuwe inzichten nog beter kunnen vervullen. We willen door middel van de QuickScan van patiënten en ook van interne en externe partners terug horen wat zij daarin van ons verwachten en hoe wij nog beter kunnen aansluiten op wat zij belangrijk vinden.” De QuickScan is inmiddels gestart en is naar verwachting in het najaar gereed.

Een QuickScan geeft een ziekenhuis meer inzicht in:

  • hoe huidige ondersteunende zorg wordt aangeboden aan patiënten
  • hoe patiënten en zorgprofessionals deze ondersteunende zorg ervaren
  • hoe de aansluiting verloopt naar de eerste lijn en de oncologische revalidatie

Een ziekenhuis kiest maximaal 2 zorgpaden waarop de QuickScan wordt uitgevoerd. In het geval van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn dit longcarcinoom en prostaatcarcinoom. Ilona Coenen, verpleegkundig specialist longgeneeskunde en Anita op ’t Hoog, verpleegkundig specialist urologie geven aan: “Wij verwachten uit de scan handvatten te krijgen om nog beter te kunnen screenen, indicatiestellen en doorverwijzen. Specifiek op het vlak van de aanvullende, ondersteunende, oncologische zorg”.

QuickScan

De QuickScan bestaat uit drie stappen. Eerst wordt een enquête uitgezet onder patiënten van de betreffende zorgpaden. Daarna worden patiënten en zorgprofessionals, waaronder mogelijk ook huisartsen en wijkverpleegkundigen, persoonlijk geïnterviewd over hun ervaring met ondersteunende zorg. Als laatste stap worden de bevindingen van de enquête en de interviews besproken in een focusgroep met patiënten en zorgprofessionals. Op basis van alle uitkomsten ontvangt het ziekenhuis van Stichting OOK een rapportage met aanbevelingen, die kunnen worden gebruikt om verandertrajecten te starten.

Bart Diederen, directeur Stichting OOK: “De scan biedt veel mogelijkheden om ondersteunende zorg bij kanker nog beter aan te laten aansluiten op de zorgvraag. Gelukkig zien we dat steeds meer ziekenhuizen hierin investeren. Inmiddels werken we met bijna 20 ziekenhuizen samen in een QuickScan en hebben recent nog eens drie ziekenhuizen de intentie uitgesproken een QuickScan te willen laten uitvoeren.”

Foto: verpleegkundig specialisten

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen