Laser beste optie voor behandeling complicaties fillers

Array

Onderzoek Erasmus MC: laser voorkeur boven operatie
Complicaties als gevolg van zogenaamde cosmetische ‘fillers’, kunnen het best worden behandeld met intralaesional laser treatment (ILT). Onderzoekers van de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC publiceren hun onderzoek naar ILT in het wetenschappelijke tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.

Complicaties

Fillers worden meer en meer gebruikt voor het wegwerken van rimpels in het gezicht. Er is nog weinig bekend over aantallen complicaties, ernst van de complicaties en behandeling daarvan. Wel is bekend dat er soms allergische reacties of ontstekingen ontstaan.

Littekens

Momenteel zijn er drie soorten behandelingen: medicatie, operatie of laser. Medicijnen die de ontsteking of bijwerkingen onderdrukken kunnen oraal of met een injectie worden toegediend. Deze verwijderen de oorzaak van de complicaties echter niet. Met operatieve verwijdering van de filler kunnen littekens ontstaan. De laserbehandeling is het meest effectief en veilig, concluderen onderzoekers van de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC. Zij hebben een grote groep patiënten die last hadden van complicaties behandeld met laser. Met goede resultaten: bij 92% werd verbetering gezien.

Het artikel in Plastic and Reconstructive Surgery is hier te vinden: https://journals.lww.com/plasreconsurg/Fulltext/2018/06000/Intralesional_Laser_Treatment_for_Dermal_Filler.10.aspx

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen