Vaccinatiegraad op niveau houden om uitbraak te voorkomen

Een hoge vaccinatiegraad voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn van groot belang. De WHO adviseert een norm van 95 procent. Deze norm, die nodig is om mazelen uit te bannen, wordt voor de eerste BMR-prik niet meer gehaald in Nederland. Voor de tweede BMR-vaccinatie lag dit percentage al veel langer lager dan de norm. Voor 2017 is de vaccinatiegraad voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is met ongeveer 1 procent gedaald. Dat staat in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2017.

In de EU waren tussen 2008 en 2015 215.000 gevallen van ziektes die door vaccinatie voorkomen hadden kunnen worden, waaronder de mazelen. Vorig jaar moest ook het RIVM in Nederland waarschuwen voor een mazelen- en een bofuitbraak.

Uitbraak bof en mazelen

Een dalende vaccinatiegraad vergroot de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen,rode hond en de bof uitbreken. En voor de ongevaccineerde is het vooral een gemiste kans op individuele bescherming tegen ernstige en potentieel invaliderende infectieziekten. De gemiddelde percentages in Nederland liggen voor de meeste vaccinaties nog boven de 90 procent. Opvallend is wel dat de deelname aan de HPV-vaccinatie met 8 procent aanzienlijk is afgenomen.

Sinds enige jaren zijn in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen die overlijden door mazelen, terwijl dat jarenlang niet het geval was. Meer voorlichting en transparantie over onderzoeken zijn nodig om gewetensbezwaren tegen vaccins alleen weg te nemen. We moeten zorgen dat oude ziekten, die we in Europa succesvol hadden uitgeroeid, zoals polio, door een te lage vaccinatiegraad, nieuw leven inblazen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen