Overlijden we in 2050 aan een blaasontsteking?

0
814

Vandaag lanceert Motherboard, het techplatform van VICE, de documentaire ‘Fagen: de strijd tegen antibioticaresistentie’.  De WHO voorspelt dat er in 2050 elk jaar 10 miljoen mensen overlijden aan antibioticaresistentie. De meest genoemde oplossing voor antibioticaresistentie is fagentherapie. In Nederland is er nog amper onderzoek naar deze mogelijke oplossing, ditzorgt voor vooroordelen, misvattingen en onduidelijkheid. Met een documentaire vraagt Motherboard aandacht voor meer onderzoek naar fagentherapie, de mogelijke oplossing voor wereldbedreigende antibioticaresistentie.

Fagentherapie-platform

Motherboard, het techplatform van VICE, vraagt om aandacht voor meer onderzoek naar fagentherapie, de mogelijke oplossing voor wereldbedreigende antibioticaresistentie.

We staan aan het begin van een antibioticacrisis. De World Health Organization voorspelt dat er in 2050 jaarlijks 10 miljoen mensen aan antibioticaresistentie zullen overlijden. Eén van de meest genoemde mogelijke oplossingen voor deze antibioticaresistentie is faagtherapie; een therapie waarbij bacteriofagen (virussen) bacteriën infecteren en doden. Het RIVM concludeerde afgelopen maand dat faagtherapie door een gebrek aan kennis en onderzoek nog niet kan worden ingezet als alternatief voor antibiotica. Volgens het CCMO loopt er op dit moment slechts één aanvraag voor faagtherapie-onderzoek. Vanuit de overheid is er geld beschikbaar voor onderzoek, maar zij bepalen niet waar onderzoek naar gedaan moet worden.

Om meer aandacht te vragen voor antibioticaresistentie en het gebrek aan onderzoek naar faagtherapie lanceert Motherboard vandaag de documentaire ‘Fagen: de strijd tegen antibioticaresistentie’. In de documentaire onderzoekt Wester van Gaal (Hoofdredacteur Motherboard) wat fagen nu daadwerkelijk zijn en worden veelgenoemde praktische bezwaren onderuit gehaald, zoals het optreden van resistentie tegen fagen en het bezwaar dat fagen moeilijk tot geneesmiddel te maken zijn. Daarnaast wordt duidelijk waarom fagen in België inmiddels wel als medicijn gebruikt mogen worden en in Nederland niet.

“Of faagtherapie hét wondermiddel is dat antibiotica kan vervangen weten we niet en kunnen we ook nog niet zeggen, maar het is een mogelijke oplossing die we niet mogen negeren. Het is van belang dat faagtherapie hoger op de wetenschapsagenda komt. De noodzaak en het probleem zijn bekend, en vanuit de overheid is er geld voor onderzoek, maar onderzoekers in Nederland komen nog nauwelijks in beweging. Ik maak me zorgen. Het is belangrijk dat we dit probleem nú serieus nemen en alle mogelijke oplossingen onderzoeken”, aldus Wester van Gaal over het maken van de documentaire.
De documentaire ‘Fagen: de strijd tegen antibioticaresistentie’ is ook te zien op Motherboard.
Bron: Motherboard