Vakantierechten zorgprofessionals op grote schaal niet nagekomen

Meer dan de helft van de Nederlandse zorgprofessionals kan dit jaar niet de vakantie opnemen waar ze volgens CAO recht op hebben. Slechts 39% van de zorgprofessionals kan de 3 weken met weekend vooraf en nadien opnemen. Voor nog eens 46% geldt dat er een weekend ingeleverd moet worden en voor 15% van de zorgprofessionals is het zelfs zo dat zij slechts 2 weken vakantie op kunnen nemen. Dat blijkt uit een peiling onder de ruim 30.000 leden van Zorg in Actie, die deze week door 2244 leden werd ingevuld.

Extra Diensten

Leden van Zorg in Actie konden hun antwoord toelichten. Uit die verhalen blijkt dat het gros van de zorgprofessionals voor en na de vakantie ook geacht wordt extra diensten te draaien om het vakantierooster rond te krijgen. Een aantal zorgprofessionals geeft aan nog nooit langer dan 2 weken achter elkaar vakantie te hebben gehad. Het gaat hierbij om medewerkers die al 15 tot 20 jaar binnen de zorg werken.

Zorgwekkend

Zorg in Actie vindt dit een zorgwekkend signaal, zeker gezien het hoge ziekteverzuimcijfer onder zorgprofessionals. Dat cijfer ligt op dit moment op 6,5% met zelfs uitschieters naar 10-12%. Dit als gevolg van de hoge werkdruk binnen de zorg. Een vakantie is voor deze groep hard nodig om weer bij te kunnen tanken en daarna het werk weer te kunnen hervatten met nieuwe energie. Dat blijkt uit de peiling voor veel zorgprofessionals niet mogelijk.

Zorg in Actie is een facebookgroep voor zorgprofessionals uit alle sectoren van de zorg en werd op 14 maart opgericht door Marijke Volgers, naar voorbeeld van POinactie. De groep maakt zich hard voor het naleven van CAO’s binnen de zorg, het verlagen van de werkdruk en het verhogen van salarissen.

Bron: Zorg in Actie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen