ANT: Stop met treuzelen, start met opleiden

Array

Reactie ANT op rapport Panteia

Onderzoeksrapport Panteia: 50 procent extra tandartsen opleiden

Per jaar moeten er 50 procent meer tandartsen worden opgeleid om de mondzorg in Nederland op peil te houden. Dat staat in het onderzoeksrapport van Panteia, dat minister Bruno Bruins vandaag onder druk van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Panteia onderzocht in opdracht van de vorige minister van Volksgezondheid, minister Schippers, de capaciteit in de mondzorg. In het rapport staat klip en klaar dat het aantal opleidingsplaatsen Tandheelkunde moet worden uitgebreid van 259 naar 390: dit is een stijging van 131 plaatsen, ofwel 50 procent.

Stop met treuzelen

Tandarts en ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes onderschrijft de noodzaak van extra tandartsen, maar vreest dat VWS opnieuw niet thuis geeft: “Dit is het derde rapport dat hamert op extra tandartsen, maar VWS wil nu het Capaciteitsorgaan, een nieuw, vierde onderzoek laten doen. We zeggen: stop met treuzelen en geldverspilling en start met opleiden.”

WOB-verzoek

De ANT zet zich al lange tijd in voor het opleiden van meer tandartsen. Al jaren worden er meer tandartsen uit het buitenland gehaald, dan dat er in Nederland worden opgeleid. Tegelijkertijd is bekend dat de komende jaren grote groepen tandartsen met pensioen gaan. In opdracht van minister Schippers heeft onderzoeksbureau Panteia een onderzoek gedaan naar de capaciteit in de mondzorg. Dit rapport was al lange tijd gereed, maar het rapport werd niet gepubliceerd of naar de Kamer gestuurd door VWS, tot grote ergernis van de ANT, die een WOB-verzoek indiende en rechtszaak aanspande bij de Voorzieningenrechter.

Investeren

Deze rechtszaak zou 12 juli dienen, maar vandaag om 16.30 uur heeft de minister het Panteia-rapport alsnog naar de Kamer gestuurd (voor zomerreces). In het rapport wordt gepleit om fors te investeren in het opleiden van zowel extra tandartsen als mondhygiënisten.

De ANT is blij met de aanbevelingen en hoopt dat VWS niet opnieuw gaat vertragen met weer een nieuw onderzoek. Vaartjes: “Ook in 2010 en 2013 heeft onderzoek uitgewezen dat we meer tandartsen moeten opleiden. Het kost 7 jaar voordat een tandarts klaar is met de opleiding. De boodschap is dan ook: laten we geen tijd verliezen met nieuwe studies en nu heel pragmatisch kijken hoeveel extra tandartsen we op korte termijn extra kunnen gaan opleiden.”

ANT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen