FNV: Nieuwe actiedreiging ambulancemedewerkers na afwijzing overlegresultaat

Een meerderheid van de FNV-leden in de ambulancezorg heeft het overlegresultaat van 4 juni weggestemd vanwege de voorwaarden die de werkgevers er op lange termijn aan verbinden.

Loonsverhoging

Zo is er voor 2018 wel een loonsverhoging afgesproken, maar wordt deze in 2019 grotendeels teniet gedaan omdat de onregelmatigheidstoeslag dan een stuk lager wordt. ‘Juist voor ambulancemedewerkers die vaak onregelmatige diensten draaien, bestaat een belangrijk deel van hun inkomsten, uit die toeslag’, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Ook willen de medewerkers duidelijke afspraken over eerder kunnen stoppen met werken. Dit fysiek en mentaal zware werk kun je niet tot je 67e blijven doen.’

Na de afwijzing van het overlegresultaat door de leden heeft FNV de werkgevers een ultimatum gesteld om voor 1 augustus om met betere voorstellen te komen. Doen zij dit niet dan volgen er wederom acties.

Nieuwe CAO

Nadat het ambulancepersoneel in 2017 acties aankondigde omdat de personele problemen in de ambulancezorg maar niet werden aangepakt, stelde minister Bruins voor Medische Zorg en Sport 19,5 miljoen euro extra beschikbaar. Hiervan is 13,5 miljoen euro bedoeld voor een loonsverhoging in 2018. Het lukte vakbonden en werkgevers echter niet om samen tot een goede verdeling van het geld te komen. Daarom is besloten de huidige cao, die nog tot eind dit jaar loopt, open te breken en te onderhandelen over een nieuwe cao 2018-2019. Seifert: ‘Het resultaat dat hier onlangs voor is behaald, is nu dus afgewezen door de leden. De ambulancemedewerkers vinden dat zij niet gekoppeld moeten worden aan de cao ziekenhuizen, die nu als voorbeeld diende. Juist vanwege hun zware en specifieke werkomstandigheden vinden zij dat zij een eigen en betere waardering verdienen.’

Bron: FNV Zorg en Welzijn

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen