Eerste gehandicaptenzorg organisatie start met deelmarktplaats voor circulaire zorgeconomie.

Array

’s Heeren Loo startte in samenwerking met FLOOW2 Healthcare op 18 juni met een eigen digitale marktplaats. Het idee is simpel: op een intern platform brengen zij vraag en aanbod bij elkaar van ongebruikte spullen, faciliteiten en diensten die (tijdelijk) op andere plekken ingezet kunnen worden. Met als doel: samen nog slimmer en duurzamer omgaan met alles wat bij ’s Heeren Loo aanwezig is.

Eerste binnen VG

Hiermee is de zorgorganisatie met meer dan 100 locaties verspreid over het hele land de eerste gehandicaptenorganisatie die gebruik gaat maken van een interne deelmarktplaats (een aantal ziekenhuizen en andere organisaties gingen hen reeds voor). Medewerkers kunnen vraag en aanbod aan spullen kenbaar maken, zoals stoelen, kasten, servies, tv’s en koelkasten. Alleen goederen die eigendom zijn van ’s Heeren Loo mogen aangeboden worden. Het is (nog) niet de bedoeling dat medewerkers privé spullen gaan aanbieden.

Voordelen

De voordelen van het systeem zijn drieledig:
•        Financieel: kostenbesparing door beter te benutten wat al aan materiaal, voorraad, faciliteiten en kennis aanwezig is.
•        Duurzaam: efficiënt gebruik van bestaande producten en materialen leidt tot minder nieuwaanschaf, minder nieuwe productie en daarmee minder verspilling van grondstoffen en energie.
•        Sociaal: Gezamenlijk gebruik van materieel, faciliteiten en diensten op lokaal niveau stimuleert een cultuur van samenwerking en verbinding.

“Uit ervaring weet ik dat er binnen onze organisatie spullen weggegooid worden omdat ze in de weg staan of niet meer gebruikt worden. Zo ontzettend jammer! Vaak zijn dit spullen die nog prima een rondje mee kunnen en waar iemand anders enorm blij mee is. Alleen weten ze dat van elkaar niet. Dat we daarbij ook nog een positieve bijdrage leveren aan het milieu én dat met een klein budget toch “nieuwe” dingen aangeschaft kunnen worden…………….zie ik écht als een win-win-win situatie voor onze organisatie”, aldus Lucie Witteveen, Projectleider Facilitair ’s Heeren Loo.

MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij ’s Heeren Loo hoog in het vaandel. Dit zie je terug in de vele duurzame oplossingen en activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, elektrische vervoersmiddelen, afvalscheiding en moestuintjes. Met de interne marktplaats kan ’s Heeren Loo efficiënter omgaan met middelen en faciliteiten én tegelijkertijd kosten besparen. Dit past perfect in hun MVO-beleid!

“’s Heeren Loo is de eerste gehandicaptenzorg organisatie die op deze manier de deeleconomie omarmt en inzet voor een toekomstbestendige organisatie. Zij zijn hiermee koploper in de transitie naar een circulaire economie in de zorg en een inspirerend voorbeeld voor zorgorganisaties wereldwijd.” – Lieke van Kerkhoven, co-founder FLOOW2 Healthcare

Bron: FLOOW2

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen