Onderzoek naar een calamiteit bij SJSJ Icarus in Limburg

Array

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o. en de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben onderzoek gedaan naar een suïcide in Limburg. De inspecties concluderen dat het de jeugdige gedurende lange tijd aan passende hulp heeft ontbroken.

In mei 2017 ontvingen de inspecties van Stichting Jeugdzorg Sint Joseph en Bureau Jeugdzorg Limburg een melding van een suïcide van een jeugdige binnen SJSJ Icarus. Bij gebrek aan  passende hulpverlening verbleef de jeugdige sinds maart 2017 op een gesloten plek bij SJSJ Icarus

Onderzoek SJSJ Icarus

Naast de interne onderzoeken van SJSJ Icarus en BJZ Limburg hebben de inspecties eigen onderzoek verricht. Bij dit onderzoek werden de volgende instellingen betrokken: SJSJ Icarus, BJZ Limburg, Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). Er is gesproken met betrokken medewerkers en leidinggevenden/ gedragsdeskundigen en er zijn dossieranalyses uitgevoerd. Ook is gesproken met de ouders van de jeugdige.

Conclusie

De inspecties zijn van oordeel dat – gezien de complexe, meervoudige problematiek van de jeugdige – het jeugdhulpveld onvoldoende heeft gezorgd voor passende hulp en behandeling. Daarnaast worden per instelling verbeterpunten geformuleerd.

Vervolg

De inspecties verwachten dat SJSJ Icarus, BJZ Limburg, NIFP en RvdK haar binnen drie maanden informeren over de doorgevoerde of geplande verbeteracties. De inspecties kunnen de realisatie van de verbeteringen (onverwacht) toetsen in de praktijk.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen