Patiënten slapen slecht in ziekenhuizen

Eerste onderzoek naar slaap in ziekenhuizen
Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Daarnaast waarderen patiënten de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis minder dan thuis. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2000 patiënten in 39 Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek werd geïnitieerd door acute internisten (ORCA onderzoeksconsortium) en gecoördineerd door Amsterdam UMC, locatie VUmc i.s.m. het Nederlands Herseninstituut en Rijnstate, Arnhem. “Nu we weten dat en hoeveel patiënten slechter slapen tijdens een ziekenhuisopname is het tijd dat er meer aandacht aan dit onderwerp wordt besteed”, aldus hoofdonderzoeker Prabath Nanayakkara (acute internist locatie VUmc). Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Onderzoek naar slapen in ziekenhuizen

Dit onderzoek naar slaap keek naar nachtrust zowel in het ziekenhuis als thuis. Met dit onderzoek willen artsen meer te weten komen over de ervaren slaapkwaliteit van patiënten en wat er veranderd moet worden om de nachtrust in ziekenhuizen te verbeteren.

Kwaliteit van de nachtrust

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten gemiddeld bijna drie kwartier eerder wakker worden en in 70% van de gevallen niet spontaan. Ook de kwaliteit van de nachtrust wordt slechter gewaardeerd dan thuis: patiënten worden vermoeider en onrustiger wakker en voelden zich minder uitgeslapen. Dit is te verklaren door hun ziekte (misselijkheid, pijn, angst, et cetera), maar vaker nog door ziekenhuis-gerelateerde factoren (geluid van medepatiënten en medewerkers, fel licht op de gang, oncomfortabele bedden, piepjes van infuussystemen, toiletbezoek mogelijk toegenomen door infusen en plasmedicatie).

Fysieke en emotionele stress

Dit onderzoek is van belang, omdat een slechte nachtrust het herstel in de weg kan staan. Daarnaast maakt het patiënten kwetsbaar voor fysieke en emotionele stress. Tijdens een ziekenhuisopname wordt er meestal alles aan gedaan patiënten zo snel mogelijk te laten herstellen. Toch was er tot nu toe weinig bekend over de slaapkwaliteit in ziekenhuizen.

Op basis van de resultaten wordt artsen en verpleegkundigen geadviseerd om zich meer te gaan richten op het optimaliseren van slaap, aan de hand van de storende factoren die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen. Er is inmiddels een vervolgonderzoek in voorbereiding hoe de nachtrust in ziekenhuizen te verbeteren.

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen