Rotavirusvaccinatie wordt toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma

Array

De vaccinatie tegen het rotavirus wordt toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Alleen jonge kinderen die lichamelijk extra kwetsbaar zijn krijgen deze vaccinatie via druppels in de mond aangeboden zodra ze zes weken oud zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die te vroeg zijn geboren, een laag gewicht hebben bij geboorte of een aangeboren afwijking hebben. Zij hebben het meeste belang bij een vaccinatie tegen het virus dat een ontsteking aan maag of darmen kan veroorzaken, wat bij hen tot ingrijpende gezondheidsproblemen kan leiden.

Het is de bedoeling dat de eerste kinderen komend jaar worden ingeënt. Staatssecretaris Blokhuis zal na twee jaar kijken of het zinvol is om de vaccinatie aan alle kinderen aan te bieden.

Op 27 september 2017 stuurde mijn ambtsvoorganger het advies van de Gezondheidsraad (GR) over vaccinatie tegen rotavirus aan uw Kamer.1 De Gezondheidsraad adviseert om in ieder geval risicogroepen te vaccineren tegen rotavirus. De op de markt beschikbare vaccins worden oraal toegediend. Dat wil zeggen dat het vaccin wordt gegeven via druppels in de mond.

Naar aanleiding van de aanvullende informatie heeft de staatsecretaris besloten het advies van de GR op te volgen en rotavirusvaccinatie aan te bieden aan kinderen met een risicofactor. De vaccinatie voor risicogroepen wil hij opnemen in en aanbieden via het Rijksvaccinatieprogramma.

Toelichting

De Gezondheidsraad adviseert in ieder geval kinderen met een risicofactor, zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en/of een aangeboren afwijking, te vaccineren. Zij hebben het meeste belang bij een rotavirusvaccinatie vanwege een grotere kans op een relatief ernstig verloop van de infectie. De GR staat ook positief tegenover algehele vaccinatie. De reden hiervan is dat juist ook de meest kwetsbare risicokinderen die (nog) niet gevaccineerd kunnen worden dan door groepsimmuniteit worden beschermd. Zoals ik ook in mijn brief van 22 maart heb aangegeven is dit volgens de Gezondheidraad niet kosteneffectief bij de huidige vaccinprijs. Ook is het de vraag of de vaccinatiegraad voldoende zal zijn om het groepsbeschermende effect te doen ontstaan.

Kosteneffectiviteit

Naast de kosteneffectiviteit heb ik ook de relatieve onbekendheid van het orale rotavirusvaccin meegewogen. Nu de terughoudendheid bij ouders om te vaccineren toeneemt, lijkt het raadzaam om niet direct grote wijzigingen door te voeren in het Rijksvaccinatieprogramma. Daarom wil de staatsecretaris conform het advies van de GR beginnen met de introductie van vaccinatie bij de kinderen die daar het meeste baat bij hebben en kosteneffectief is. Op de website van het RIVM is meer informatie te vinden over de rotavirusvaccinatie.

Het streven is om in het voorjaar van 2019 te starten met het aanbieden van de rotavirusvaccinatie. Na twee jaar zal de voortgang  worden geëvaluereerd en worden verkend of het zinvol is om over te gaan op algehele vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma.

Bron: Rijksoverheid

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen