Koning opent nieuw Erasmus MC in Rotterdam

0
2025

Zijne Majesteit de Koning opent donderdag 6 september 2018 het Erasmus MC in Rotterdam. De officiële opening van het universitair medisch ziekenhuis vindt plaats na twintig jaar voorbereiding en acht jaar bouwen.
Uitgangspunt van het nieuwe Erasmus MC is dat de geboden zorg, de faciliteiten en de emotionele ondersteuning worden afgestemd op de voorkeuren en behoeften van de patiënt en zijn naasten.

Patiëntenkamers Erasmus MC zijn eenpersoonskamers

Alle patiëntenkamers in de kliniek van het Erasmus MC zijn eenpersoonskamers. Dit biedt de  patiënt en zijn bezoekers niet alleen privacy, ook artsen of verpleegkundigen kunnen er gesprekken voeren. Daarnaast kunnen onderzoeken in de kamer plaatsvinden waardoor de patiënt minder vaak verplaatst hoeft te worden. Iedere patiënt heeft een tablet waarmee de verlichting, zonwering en temperatuur geregeld kunnen worden, net als de maaltijdkeuzes. In de eenpersoons patiëntenkamers zitten klimaatplafonds boven het bed waarmee de patiënt zélf de temperatuur in de directe omgeving van het bed kan verhogen of verlagen.

Rooming-in

In de nieuwbouw wordt veel ruimte en aandacht gegeven aan ondersteuning van de patiënt door familie en vrienden; een voorbeeld hiervan zijn de familiekamers. Het is straks mogelijk op de éénpersoonspatiënten kamers een vriend of familielid te laten overnachten (rooming-in).

Daglicht

Het ziekenhuis beschikt over veel daglicht, groen en een warme inrichting om stress bij een ziekenhuisbezoek te verminderen. Ook de twee daktuinen met een oppervlakte van 3.000 m2 moeten hier aan bijdragen. De tuinen zijn toegankelijk voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Een prettige omgeving om in te herstellen of te werken

Onder een healing environment wordt een prettige, gezonde en veilige omgeving verstaan. De achterliggende filosofie is dat een aangename omgeving meewerkt aan het herstel van patiënten en kan voorkomen dat medewerkers ziek worden van het gebouw waarin ze werken.

‘Healing Environment’

Samen met de Gemeente Rotterdam is de ambitie uitgesproken om aan de bouwplannen extra kwaliteiten toe te voegen vanuit het oogpunt van veilig, duurzaam en gezond ontwikkelen. Er komt in en om de nieuwbouw veel groen. Zo zullen er daktuinen met bomen en struiken aangelegd worden die toegankelijk zijn voor patiënten en medewerkers. De atria worden met beplanting ingericht.

Aandacht voor de patiënt

Binnen de filosofie van ‘Healing Environment’ past de eenpersoons patiëntenkamer waarvoor onderzoek is gedaan naar de heilzame en effectieve uitwerking.

Het aspect van een goede wayfinding speelt eveneens een rol binnen deze filosofie: een overzichtelijk gebouw met duidelijke bewegwijzering voorkomt onnodige stress bij patiënten en bezoekers.

In het Erasmus MC werken ruim 14.000 medewerkers die zich bezig houden met geven van de best mogelijke zorg door deelname aan internationaal baanbrekend onderzoek en onderwijs.

Bron: Erasmus MC