Nieuwe implanteerbare lens biedt uitkomst voor patiënten met macula degeneratie

0
7806

FYEO Medical introduceert als eerste kliniek in Nederland de Low Vision Lens. Deze lens is speciaal ontwikkeld voor mensen met een laag gezichtsvermogen als gevolg van beschadigingen aan de macula (gedeelte van het netvlies). De lens, die in het oog geïmplanteerd wordt, vergroot het centrale zicht met +10 dioptrie waardoor visuele hulpmiddelen zoals een leesloep of leesliniaal niet meer nodig zijn. Hierdoor krijgen mensen met een ernstige visuele beperking de handen weer vrij voor een boek, handwerk of knutselwerk.

Aanzienlijke verbetering


“Langzaamaan je zicht verliezen is een nachtmerrie voor ieder mens.” Tot voor kort kon oogchirurg Dr. Frank Kerkhoff, weinig tot niets betekenen voor mensen met leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD). Vanaf nu kan hij het leven van patiënten met extreem slecht zicht aanzienlijk verbeteren. “Ik kan ze weliswaar niet genezen, maar door deze speciale lens kan ik hen weer meer bewegingsvrijheid geven waardoor de kwaliteit van het leven wordt verhoogd.”

Dr. Kerkhoff, medisch directeur bij oogkliniek FYEO Medical te Eersel en tevens werkzaam als oogchirurg in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven/Eindhoven, heeft de eerste lenzen reeds geplaatst. Zijn allereerste patiënt; mevrouw Heijnen (63) uit Eindhoven, is zielsgelukkig met haar nieuwe zicht. “Ik ben bij mijn geboorte door stuipen blind geworden aan mijn rechteroog. Ik herinner me nog als de dag van gisteren de extreme boosheid die ik voelde toen Dr. Kerkhoff me vertelde dat hij niets meer voor me kon doen en dat ik door macula degeneratie ook het zicht in mijn linkeroog zou gaan verliezen.” Een half jaar later werd ze gebeld door Dr. Kerkhoff met het bericht dat er een nieuwe lens zou komen. “U was de eerste waar ik aan dacht toen ik over deze Low Vision lens hoorde.”

“In Nederland lijden zo’n 100.000 patiënten aan ernstige macula degeneratie en zijn er nog eens 400.000 personen gediagnosticeerd met een beginnende vorm ervan. De Low Vision lens is alleen geschikt voor mensen die lijden aan de droge vorm van deze ziekte”, aldus Dr. Kerkhoff. “Wel is hij tevens geschikt voor personen waar de gele vlek, de macula, op een andere manier beschadigd is en het ziektebeeld gestabiliseerd is.”

 

Meer bewegingsvrijheid


Mevrouw Heijnen heeft haar leesloep niet meer nodig “. Zij kan weer lezen zonder hulpmiddelen en heeft weer meer bewegingsvrijheid gekregen. En dat is heerlijk voor haar. “Voorheen kon ik de deur niet uit zonder hulpmiddel. Wanneer ik in de supermarkt de prijs van een product wilde lezen, stond ik ongemakkelijk met een loep in mijn hand. Nu kan ik weer, zonder op te vallen, door de supermarkt lopen.”

 

De behandeling met implanteerbare lens


FYEO Medical is de eerste kliniek in Nederland die deze lens kan aanbieden. De lens wordt in minder dan 15 minuten in het oog geplaatst. Het implanteren is volledig pijnloos en ook bij het herstel ervaren cliënten weinig tot geen ongemak. Het duurt echter wel zo’n 3 weken voordat men gewend is aan het kijken met de nieuwe lens. Hiervoor krijgen patiënten een trainingsschema.  

Bron: FYEO Medical