28 juli Wereld Hepatitis Dag in het Spaarne Gasthuis

0
731

Op 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Op deze dag is er wereldwijd extra aandacht voor deze ziekte. Maar wat is hepatitis eigenlijk? Hepatitis is een ontsteking van de lever. Deze ontsteking kan allerlei andere kwalen veroorzaken. Bijvoorbeeld littekens op de lever (levercirrose) of leverkanker. Hierdoor kan de lever zijn werk niet meer goed doen.

De bekendste vorm van hepatitis is de zogenaamde virale hepatitis. Dit is hepatitis veroorzaakt door een virus. De meest voorkomende virussen zijn hepatitis A, B, C, D en E. Een alfabet aan soorten met soms ernstige gevolgen. Wereldwijd overlijden jaarlijks ruim 1,3 miljoen mensen aan de gevolgen van virale hepatitis. Vooral in de arme delen van Afrika en Azië raken veel mensen besmet.

Hoe krijg je virale hepatitis?

De verschillende soorten virussen verspreiden zich op allerlei manieren. Maag-, darm- en leverarts Bart Verwer legt uit: “Hepatitis A en E krijgen mensen meestal van besmet eten of drinken. Hepatitis B, C en D verspreiden zich via bloed- of slijmvliescontact. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij onveilig seksueel contact.”

Hepatitis lastig te herkennen

Een besmetting met hepatitis is niet altijd meteen duidelijk. Verwer: “Soms worden mensen geel, maar meestal zijn er geen symptomen of symptomen die niet alleen bij hepatitis voorkomen. Mensen zijn dan moe of hebben griepachtige klachten. Hierdoor is het lastig om de ziekte vroeg te herkennen. Bij het Spaarne Gasthuis doen we daarom onderzoek naar het op tijd herkennen van hepatitis B en C. Als we de patiënt op tijd behandelen, voorkomen we problemen in de toekomst.”

Genezen en bestrijden

“Hepatitis A en E gaan eigenlijk altijd vanzelf over. Het lichaam bestrijdt het virus, behalve bij mensen met een verminderd afweersysteem. Hepatitis C kunnen we sinds kort ook goed behandelen met een kuur van 3 maanden. Voor hepatitis B is vaak geen genezing mogelijk. Er zijn wel medicijnen die het virus goed kunnen bestrijden. Hierdoor heeft de patiënt geen of minder klachten. De patiënt moet deze medicijnen vaak wel de rest van zijn/haar leven nemen en regelmatig op controle gaan bij een arts.”

Wereld Hepatitis Dag

Om extra aandacht te vragen voor hepatitis, is het elk jaar op 28 juli Wereld Hepatitis Dag. Het thema van dit jaar is ‘Find the Missing Millions’ (‘Vind de Ontbrekende Miljoenen’). Hiermee bedoelt de organisatie de miljoenen mensen die besmet zijn met virale hepatitis, zonder dat ze het zelf weten. Volgens onderzoekers zijn dit wereldwijd bijna 300 miljoen mensen. Als artsen virale hepatitis eerder herkennen, kunnen we de verspreiding van de ziekte tegengaan.

Bron: het Spaarne Gasthuis

Vorig artikelGGD GHOR Nederland pleit voor afstand stallen en bewoning
Volgend artikelLet op voor bacteriën of blauwalg als je zwemt in open water
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.