Eten houdt je koel op warme dagen

0
1284

Velen zijn of gaan op vakantie. Op veel plaatsen is het inmiddels bloedheet en zoeken we naar manieren om lekker af te koelen, een dagje strand, naar het zwembad, of gewoon met het gezin in de achtertuin onder de parasol. Mensen hebben de neiging om ook anders te gaan eten als het warm weer is. Geen zware soepen of stoofpotjes die we in de winter zo lekker vinden, maar vooral lichte maaltijden.

Er zijn allerlei zomerse voedingsmiddelen die zorgen voor verkoeling.

Meer fruit op warme dagen

Het is goed dat we automatisch meer fruit en groenten gaan eten zodra het warmer wordt. Veel drinken draagt ook bij aan de nodige verkoeling. Wanneer het warmer wordt, zweten we meer en de snelheid toe waarmee we vocht verliezen. Tijdens dit vochtverlies, vloeien ook mineralen als Natrium, Kalium en Magnesium het lichaam uit. Hierdoor kan men zich flauw en vermoeid voelen.Mocht het de komende dagen dus flink zonnig worden, hier de beste maaltijden om het koel te houden:

  • Cantaloupe meloen. Niets is zo zomers als meloen. Ze zitten vol Kalium en cantaloupe meloenen hebben zelfs drie maal zoveel Kalium als watermeloenen. Daarnaast krijgt de cantaloupe meloen zijn oranje kleur van bètacaroteen, een krachtige antioxidant.
  • Rood fruit. Teveel zon? Lekkere zoete bessen bevatten stoffen die een ontsteking kunnen remmen maar ook helpen als je verbrand bent. Daarnaast zijn ze een grote bron van antioxidant vitamine C.
  • Spinazie. Bladspinazie bevat veel water en is een bron van Magnesium. Dat niet alleen, spinazie dankt zijn groene kleur aan Luteïne, een antioxidant dat huid en ogen beschermt tegen de felle zon.
  • Chilipepers. Heet eten bij heet weer? Zeker weten. Deze pittige pepers zitten vol vitamine C en stimuleren het zweten. Het zweten helpt bij het koelen van je lichaam. Mocht je nou geen fan zijn van chili peper, dan kun je ook knoflook of gember proberen, die hebben hetzelfde effect.
  • Sportdrankjes. Kraanwater is een prima voor de inname van vocht, maar als je je inspant bij hoge temperaturen, dan zijn sportdrankjes een beter alternatief. Zij helpen namelijk bij het aanvullen van belangrijke mineralen die je tijdens het inspannen verliest en ze zijn vaak zo samengesteld dat het makkelijk door je lichaam wordt opgenomen. Als laatste zorgt de licht zoete smaak ervoor dat je net wat meer drinkt om je lichaam snel in balans te krijgen.

 

Verkoelende groenten

Lente- en zomergroenten met verkoelende eigenschappen zijn onder andere asperges en de diverse slasoorten. Verder houden ook andijvie, spinazie, selderij, broccoli, radijs, komkommer, bloemkool, courgette, komkommer en zeekraal je koel. Met deze en heel veel andere seizoensgroenten kun je lekkere koele gerechten klaarmaken. Variërend van een koude gazpacho of komkommersoep als lunch, stukjes rauwkost als tussendoortje tot een licht verteerbare maaltijdsalade in combi met een stukje magere kip of vette zalm.

Overige voedingsmiddelen die verkoelen

Uiteraard zijn er behalve groenten en fruit ook andere voedingsmiddelen die je koel houden tijdens warm weer. Enkele voorbeelden zijn:

  • Zuivelproducten: kwark, yoghurt, koeienmelk, jonge kaas en kefir;
  • Noten, zaden en granen: cashewnoten, wilde rijst, tarwe, rogge en zonnebloempitten;
  • Specerijen en kruiden: zout, sojasaus, venkelzaad, komijn, munt, koriander, dille, salie en dragon;
  • Dierlijke producten: kalkoen, eend, haas, gans, maar ook inktvis.

Meer tips om koel te blijven

Water als frisse dorstlesser

Is het warm weer? Dan verlies je vocht onder andere door te zweten. Zorg daarom dat je genoeg water drinkt. Vervolgens is water een prima drankje om je dorst te lessen, je vochthuishouding op peil te houden en je van binnen te koelen.

Vaker kleine maaltijden

Pas dan je eetritme aan. Kies er liever voor meerdere keren per dag kleine porties te eten. Het liefst eten dat verkoelt. Waarom? Omdat het verteren van (grote porties) voeding je energie kost en daardoor kun je het warm krijgen. Dat geldt eveneens voor eiwitrijk voedsel. Om dat te verwerken kost je lichaam veel meer energie.